:

:

TV Most

Foto: Getty

clock

Oktobar 11, 2021   12:19

0

133

Trojica dobitnika Nobela za ekonomiju

Dejvid Kard, DŽošua D. Angrist i Gvido Imbens su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za 2021. godinu, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

Dejvid Kard je nagrađen zbog njegovog “empirijskog doprinosa ekonomiji rada”, dok su Angrist i Imbens dobili priznanje “zbog njihovog metodološkog pristupa analizi uzročnih odnosa”, navodi se obrazloženju odluke.

“Ovogodišnji laureati - Dejvid Kard, DŽošua Angrist i Gvido Imbens - pružili su nam nove uvide u tržište rada i pokazali kakve zaključke o uzroku i posledici možemo izvući iz prirodnih eksperimenata. Njihov pristup se proširio na druga polja i doneo revoluciji empirijskim istraživanjima”, dodaje se u obrazloženju.

Za razliku od drugih Nobelovih nagrada, priznanje za ekonomiju nije bilo predviđeno testamentom Alfreda Nobela, već je tu nagradu ustanovila šveska centralna banka 1968. godine, da bi prvi dobitnik bio izabran godinu dana kasnije.

To je poslednja nagrada koja se objavljuje svake godine.

Prošlogodišnja nagrada pripala je dvojici ekonomista sa Univerziteta Stenford u Kaliforniji, Polu Milgromu i Robertu Vilsonu, zbog izuzetnog doprinosa u razvoju teorije aukcija.

Izvor: Танјуг

Nobelova nagradaekonomija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva