:

:

TV Most

Foto: Novosti

clock

Jun 15, 2019   13:01

0

203

Trojičindanski sabor; Amfilohije pozvao vlast da donosi zakone koji ne stvaraju razdore

U Podgorici je danas održan Trojčindanski sabor sa kojeg je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao vlast u Crnoj Gori da donosi zakone "kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski, a ne one koji stvaraju razdore i mržnju".

Sa sabora je od Vlade Crne Gore zahtevano da povuče predlog zakona o slobodi veroispovesti i da pripremi novi, a ukoliko to ne uradi poručeno je da će Mitropolija crnogorsko - primorska još odlučnije istupiti u odbranu svojih svetinja i zakonskih prava.

Poruku Trojičindanskog sabora velikom broju okupljenih vernika ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja pročitao je episkop budimljansko-nikšicki Joanikije.

On je poručio da se arhijereji, sveštenstvo i monaštvo, kao i vernici, danas ispred podgoričkog hrama zavetuju i zaklinju da će čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, živote srpskih svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove predaka.

"Najodgovorniji nosioci vlasti u Crnoj Gori ne kriju da je to zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije, eparhija, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vernog naroda. Više nego jasno je da se tim zakonom priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine, sa zlokobnim i nesagledivim posledicama", kazao je vladika Joanikije.

Okupljenima je podeljen proglas u kome piše da Predlog zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica "nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorske primorske i eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske".

Vladika Joanikije je istakao da su u postupku donošenja zakona prekršene brojne odredbe i procedure, a naveo je da je Crkva bila diskriminisana od početka i da njenim predstavnicima nije bilo omogućeno prisustvo u radnoj grupi.

Naveo je i da je Crnoj Gori potreban novi zakon, ali treba da ga prireme predstavnici crkve. 

Vlada Crne Gore ima obavezu da pripremi zakon koji će obezbediti ravnopravnost, jer samo na taj način Crna Gora može biti sigurna da je kuća svih njenih građana, poručio je vladika Joanikije.

Sabor je sazvala Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) pošto je nedavno Vlada Crne Gore usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica.

Sabor je počeo arhijerejskom liturgijom, a kako je najavljeno, nakon liturgije sa platoa Sabornog hrama biće upućena zajednička poruka vernicima, crnogorskim vlastima i međunarodnoj zajednici za odbranu vere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

Predloženi zakon predviđa preuzimanje imovine SPC u Crnoj Gori, koja bi prešla u vlasništvo te države, a molbu zvaničnog Beograda da se to ne čini, vlasti u Podgorici je protumačila kao mešanje u unutrašnje stvari druge države.

Usvajanje najavljenog zakona i poruke vrha crnogorske države da će raditi "na obnovi autokefalnosti" crnogorske pravoslavne crkve, poznavaoci prilika u Srbiji i velikom delu Crne Gore tumače kao nastavak antisrpske politike koju sprovodi aktuelna crnogorska vlast.

Inače, sporovi crnogorske države i Mitropolije crnogorsko-primorske SPC oko objekata u vlasništvu srpske crkve traju praktično oduvek, a intenzivirani su nakon izbora Mila Đukanovića za predsednika Crne Gore, koji je tom prilikom najavio da će njegov prioritet biti izgradnja i očuvanje identiteta crnogorske nacije.

Srbi, kojih u Crnoj Gori ima više od 30 odsto, optužuju Đukanovića da asimilacijom srpkog naroda radi na "stvaranju velikoalbanskog državnog projekata".

Inače, od proglašenja crnogorske nezavisnosti u Crnoj Gori nisu postojale institucije koje se bave crkvenim pitanjima, to pitanje je uvek bilo u nadležnosti predsednika ili premijera. U međuvremenu je došlo do jačanja kanonski nepriznate tzv. Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) čije, inače, veoma bahato ponašanje njenih predstavnika država podržava.

Tako je, na primer, pre četiri godine samozvani mitropolit te tzv. CPC Mihailo, tokom tadašnje javne rasprave o nacrtu zakona o veri, ošamario stariju ženu koja mu se slučajno našla na putu.

Snimak tog incidenta je obišao region i svet.

Usvajanje najavljenog zakona nije novost, a pritisak nepriznate CPC je veliki.

Želja crnogorske vlasti da taj akt sprovede u delo pojačan je pošto je Vaseljenska patrijaršija mimo svih pravila priznala autokefalnost tzv. ukrajinskoj crkvi.

Priznanje autokefalnosti tražila je i raskolnička Makedonska pravoslavna crkva.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti za koji se očekuje da će biti usvojen na jesen, trenutno se nalazi pred Venecijanskom komisijom.

Izvor: Agencije

SPCCrna GoraAmfilohije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva