:

:

TV Most

SAD

clock

Septembar 03, 2021   8:49

0

95

Tropska oluja odnela najmanje 46 života, vanredno stanje u Njujorku i Nju Džerziju

Tropska oluja "Ida" koja je zahvatila severoistok Sjedinjenih Američkih Država izazvala je velike poplave u saveznim državama Njujorku i Nju Džerziju. Predsednik Džozef Bajden je u njima proglasio vanredno stanje. Broj stradalih porastao je na 46 u četiri savezne države – Njujorku, Nju Džerziju, Pensilvaniji i Konektikatu. U Njujorku je život izgubilo najmanje15 osoba, a u Nju Džersiju 23 osobe.

Ogromna količina padavina koje je doneo uragan "Ida" izazvala je haos na severoistoku Amerike – veliki broj kuća je pod vodom, automobili na autoputevima, podzemna železnica u Njujorku, a avioni su prizemljeni. Mnoge građane spasioci su izvlačili preko krovova, a stanovnici tog dela Amerike su ostali bez struje.

Obilne padavine došle su samo tri dana pošto je uragan "Ida" pogodio saveznu državzu Lujzijanu i usmrtio devetoro ljudi i uništio cele zajednice.

Sada se zbog velike količine padavina izlila reka u Pensilvaniji, pa više stotina građana čeka da bude evakuisano iz potopljenih hotela, kuća, stanova. Mnogo je nastradalih u podrumima kuća i u vozilima dok je voda rasla.

"Probudilo me je lupanje na vrata, velika buka. Tada sam video da su podrum kuće i prizemlje puni vode. Kada sam otvorio ulazna vrata cela ulica je bila poplavljena, svi automobili pod vodom. Prilično zastrašujuća slika", kaže Adam Zafiratos, stanovnik Pensilvanije.

Kako je javila Nacionalna meteorološka služba, krak uragana "Ida" je doneo 15 do 20 centimetara padavina na kvadratni metar i rekordnu količinu vode na Menhetnu, više nego usled uragana "Henri" pre samo dve nedelje.

"Prvi put imamo poplave ovakvih razmera u Njujorku i okolnim oblastima. Takvog iskustva nismo imali, ali moramo da očekujemo još ovakvih događaja", ističe Keti Hočul, guvernerka Njujorka.

Američki predsednik Džo Bajden naglašava da su za rešavanje krize usled klimatskih promena potrebna velika ulaganja u infrastrukturu.

"Protekli dani kada smo bili svedoci udara uragana 'Ida' i požara na zapadu Amerike, poplava bez presedana u Njujorku i Nju Džersiju, još jedan su podsetnik da su snažne oluje i klimatska kriza na delu, moramo biti bolje spremni za njih i da delujemo", rekao je Bajden.

Istakao je da će tokom septembra, kada se kongresmeni vrate zasedanju, izneti svoj plan koji obuhvata i istorijske investicije u infrastrukturu za proizvodnju struje, modernizaciju puteva, mostova, kanalizacionih sistema i vodosnabdevanja, elektro-mreže i da to bude otpornije za ovakve super oluje i požare.

Njegova poruka svima koji su pogođeni, kako je rekao, je da je država tu da pomogne.

"Moja poruka svima koji su pogođeni jeste da smo svi u ovome zajedno. Država je tu da pomogne. Tu poruku sam jasno preneo gradonačelnicima, guvernerima saveznih država, direktorima komunalnih kompanija sa kojima moja administracija tesno sarađuje proteklih dana", poručio je predsednik Amerike.

Prema podacima iz izveštaja Svetske meteorološke organizacije, broj prirodnih katastrofa, poput poplava, toplotnih talasa, usled klimatskih promena, povećan je za pet puta u proteklih pola veka.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva