:

:

TV Most

clock

Februar 12, 2016   12:05

0

134

TS uputila primedbe na zakon o javnim preduzećima

TS je u saopštenju ocenila da je Predlog zakona kvalitetniji od važećeg Zakona o javnim preduzećima iz 2012. godine, ali smatra da ima i nedostatke zbog kojih u primeni može biti ugrožen ili u potpunosti urušen proklamovani cilj - profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima i raskidanje snažne povezanosti političkih partija i javnih preduzeća.

TS navodi da je primedbe uputila Ministarstvu privrede, kao i Skupštini i da su u tekstu koji je upućen Skupštini otklonjeni neki manji nedostaci ali da su najveći problemi nedotaknuti.

TS pored ostalog smatra da je zakonom predviđen predugačak rok za vanredno „vršenje dužnosti direktora“ i da se rokom od godinu dana uz mogućnost da se nakon toga imenuje drugo lice za „vršioca dužnosti“ obesmišljava koncept profesionalizacije i sprovođenja javnih konkursa za izbor direktora.

TS je u dopisu nadležnima detaljno obrazložila koje zakonske odredbe i na koji način treba izmeniti, navodeći takođe da treba pooštriti uslove i precizirati rokove za izbor članova nadzornih odbora.

Ta organizacija predlaže i obavezu objavljivanja informatora o radu za sva JP, kao i obavezu Ministarstva privrede, Vlade, odnosno tela na drugim nivoima vlasti, da objave zbirne podatke za sva javna preduzeća.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva