:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2023   14:52

0

110

Tunis: Još jedan čamac sa migrantima potonuo, pronađeno 10 tela

Obalska straža Tunisa izvukla je 10 tela iz čamca sa migrantima koji je potonuo blizu njene obale, samo nekoliko sati nakon što se 19 migranata udavilo prilikom prevrtanja čamca kod obala te zemlje, saopštili su danas zvaničnici.

To je drugi brod koji je potonuo u roku od nekoliko sati kod Tunisa, čime je broj poginulih porastao na 29, rekao je zvaničnik Nacionalne garde Housem Džebabli za Rojters. 

On je kazao da je čamac potonuo kod obale Mahdije, ne iznoseći druge detalje.

Prethodno je predstavnik jedne nevladine organizacije rekao da se najmanje 19 migranata iz subsaharske Afrike udavilo kod obala Tunisa kada se prevrnuo čamac u kojem su Sredozemnim morem pokušali da doplove do Italije.

U poslednja četiri dana, pet čamaca s migrantima potonulo je blizu Sfaksa, na jugu Tunisa i u tim nesrećama 67 ljudi je nestalo, a devet poginulo, navodi Rojters.

Tuniška obalska straža saopštila je da je u poslednja četiri dana presrela oko 80 čamaca na putu ka Italiji i privela više od 3.000 migranata, uglavnom iz zemalja subsaharske Afrike.

Romadan ben Omar iz Foruma za socijalna i ekonomska prava (FTDES) rekao je danas za Rojters da je obalska straža Tunisa spasla pet osoba iz čamca koji se prevrnuo kod obala Mahdije, kao i da su ti migranti započeli putovanje iz Sfaksa.

Obala Sfaksa postala je glavno polazište za ljude koji beže od siromaštva i sukoba u Africi i na Bliskom istoku, u potrazi za boljim životom u Evropi. 

Prema podacima UN, najmanje 12.000 migranata koji su ušli u Italiju ove godine doputovali su iz Tunisa, dok je 2022. godine  iz te zemlje došlo 1.300 migranata. 

Ranije je najveći broj migranata u Italiju pristizao iz Libije.

Izvor: T a n j u g

Tunismigranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva