:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2023   18:21

0

97

Turska je za produžetak sporazuma o izvozu žita

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je danas da Turska podržava proširenje i produžetak sporazuma o izvozu žita Crnim morem.

Kako navodi agencija Anadolija, on je naveo da Turska nastoji da je tim sporazumom omogućeno da skoro 24 miliona tona žitarica bude isporučeno ''onima kojima je to potrebno''.

Prošlog jula, Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije potpisale su u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, sa kojim se prethodno prestalo nakon što je rat Rusije i Ukrajine počeo u februaru 2022, a nakon turske inicijative sredinom novembra, sporazum je produžen za još 120 dana.

''Obe strane, i Rusija i Ukrajina, imaju pozitivan stav i verujemo da će sporazum biti produžen'', rekao je Akar.

On je naveo da se oko 56.000 Sirijaca u Turskoj vratilo u svoju matičnu zemlju nakon zemljotresa 6. februara, čiji je epicentar bio u južnom području Turske i koji je doveo do razaranja i u severnoj Siriji.

Akar je naglasio da Ankara nastavlja borbu protiv terorističke organizacije.

''Izvodili smo prekogranične operacije ''bez ikakvog prekida'', rekao je on i dodao da je Radnička partija Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom, izvela osam napada posle zemljotresa, te da su turske vlasti ''neutralisale'' 53 terorista.

Komentarišući kupovinu borbenih aviona F-16 od SAD, on je rekao da su ''razgovori sa američkim Ministarstvom odbrane o modernizaciji i snabdevanju sa avionima F-16 postigli pozitivnu tačku. Znamo da to podržava Bela kuća''.

On je dalje rekao da Turska očekuje da američki Kongres donese "razumnu odluku" o ovom pitanju.

''Želimo da svi znaju da Ankara nije očajna oko kupovine F-16 od SAD'', rekao je Akar i dodao da Turska ''ima i druge opcije''.

Ankara tvrdi da bi avioni ojačali ne samo Tursku već i NATO, prenosi agencija.

Govoreći o razgovorima sa Sirijom, Akar je rekao da Ankara poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Sirije, a da je cilj Turske da se bori protiv terorizma kako bi se osigurala bezbednost građana.

O kandidaturi Švedske i Finske za NATO, Akar je rekao: ''Ni na koji način se ne protivimo politici otvorenih vrata NATO-a. Nismo protiv članstva Švedske i Finske. Ali borimo se protiv terorizma već 40 godina. Očekujemo da svi pokažu nešto osetljivosti i obrate pažnju na ovu borbu, čak i ako ne onoliko koliko mi to činimo''.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva