:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 22, 2023   17:05

0

170

Turska: Nastavjeni protesti zbog paljenja Kurana u Švedskoj

Protesti u Turskoj zbog paljenja Kurana na subotnjoj demonstraciji ispred ambasade Turske u Stokholmu su se danas nastavili u Istanbulu, Ankari i nekim drugim delovima Turske.

 

Na protestu ispred konzulata Švedske u Istanbulu se okupilo oko 250 demonstranata sa zelenim zastavama sa tekstom proklamacije islamske vere, poznatom kao šahada, a primećen je i transparent sa natpisom: "Osuđujemo islamofobiju koju podržava švedska država."

Demonstranti su spalili fotografiju dansko-švedskog političara Razmusa Paladana koji je spalio primerak Kurana u Švedskoj, prenosi AP.

Zaposleni konzulata Švedske su na prozor konzulata okačili natpis: "Ne podržavamo stavove onog koji pali knjige."

Demonstranti su se okupili i ispred ambasade Švedske u Ankari, kao i u jugoistočnoj turskoj provinciji Saniurfa, a očekuje se da će večeras biti još sličnih protesta širom Turske.

Turski zvaničnici su oštro kritikovali Švedsku zbog toga što je dozvolila da se u Stokholmu organizuju demonstracije na kojoj je spaljen Kuran, ali predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan se za sada nije oglasio komentarom.

Švedski premijer Ulf Kristerson je juče na Tviteru istakao važnost slobode izražavanja u demokratiji, ali je naglasio da "ono što je legalno nije uvek prikladno."

Kristerson je osudio paljenje knjiga "koje za mnoge predstavljaju svetinju" i označio takav čin za "akt dubokog nepoštovanja."

Izvor: T a n j u g

TurskaprotestiŠvedskaambasadapaljenje Kurana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva