:

:

TV Most

clock

Februar 07, 2024   13:31

0

67

Turudić legalizovao otetu imovinu virovitičkih Srba

Poslanik opozicione Radničke fronte u hrvatskom parlamentu Katarina Peović je u današnjem obraćanju povodom izbora Ivana Turudića za šefa DORH-a rekla da je on za vreme rata učestvovao u legalizaciji otete imovine virovitičkih Srba.

"Nakon ovog igrokaza o državnom tužiocu mislim da je važno reći da postoji puno ozbiljnija dimenzija problema s imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca od razmenjenih poruka u melodrami 'Radost i Lipota'. Iako, naravno da takve poruke nešto ilustruju i čudi me da novinari o tome ne govore. To je trgovina uticajem, što je evidentno", rekla je Peović.

Ali, ono o čemu se već 30 godina govori u Virovitici, gde je Turudić bio predsednik Opštinskog suda, puno je ozbiljniji krimen, rekla je Peović.

Spomenuo ga je predsednik Zoran Milanović na konferenciji za medije i čudim se da se novinari nisu za to uhvatili.

"Turudić je pre 30 godina, ne slučajno, postao predsednik Općštnskog suda u Virovitici i sa te pozicije je 90-ih legalizovao otetu imovinu virovitičkih Srba. Fiktivnom tužbom se potraživala imovina. Taj igrokaz je išao otprilike ovako", navela je Peović i dodala:

"Mazneš Srbinu auto, onda nađeš dva svedoka koji kažu da si Srbinu platio auto, pa se objavi na tabli suda i tamo stoji ta presuda. Srbin se ne oglasi i onda mu se oduzme imovina".

Kaže da je od Virovitičana čula da su u to bili uključeni i viđeniji građani Virovitice.

"Stoga nije čudno da mu, zbog ovog, ali i ratnog puta, baš (HDZ-ov Josip) Đakić skače u odbranu. Spominju se mnogi istaknuti Virovitičani u ovakvim kriminalnim radnjama koje su ozakonjene. Ozakonjeno bezakonje. A ko je to ozakonio? Pa, Ivan Turudić. Pitanje je da li je on sudio u tim slučajevima, ali činjenica je da je bilo 17 takvih presuda, tzv. presuda iz ogluhe, u vremenu kad je on bio predsednik suda u Virovitici", rekla je Peović.

Navela je i da je Turudić, ostim što je učestvovao u krađama, očito direktno iz rata instaliran na mesto predsednika suda.

"Postavlja se i pitanje njegovog ratnog puta pa nije čudno da mu Đakić skače u pomoć. Ukratko, ova 'Radost i Lipota' je farsa nakon tragedije. Tragedija je primarna akumulacija kapitala koja, a to mnogi ne žele reći, stoji iza gotovo svakog bogatstva u Hrvatskoj", kazala je Peović, preneo je hrvatski portal Indeks.

.

Izvor: T a n j u g

Ivan TurudićHrvatska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva