:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 12, 2019   21:30

0

226

Tusk: Povećane šanse za "neuređeni" Bregzit

Neizglasavanje u britanskom parlamentu dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU, i to samo 17 dana pre 29. marta, kao datuma određenog za Bregzit, u velikoj meri povećava šanse za "neuređeni" Bregzit, poručio je večeras portparol predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

"Mi ćemo nastaviti naš deo priprema. Ukoliko dođe do obrazloženog zahteva za odlaganje (Bregzita), 27 članica EU će to razmotriti i odlučiti jednoglasno", poruka je portparola predsednika Evropskog saveta.

U EU naglašavaju da žele da vide verodostojan zahtev za produžetak i vremenski okvir za postizanje dogovora, odnosno odlaganje termina za izlazak Velike Britanije iz EU.

"Neophodno je obezbediti neometano funkcionisanje institucija EU", upozoravaju iz Unije.

Glavni pregovarač Brisela u razgovorima o Bregzitu Mišel Barnije ponovio je večeras da je EU učinila sve kako bi omogućila da Dogovor o povlačenju Velike Britanije iz EU bude prihvaćen.

"Trenutni ćorsokak može biti rešen samo u Ujedinjenoim Kraljevstvu", naglasio je Barnije.

Iz EU posle glasanja u britanskom parlamentu poručuju da će oni nastaviti da se pridržavaju dogovorenog Sporazuma o povlačenju, uključujući i tzv "zaštitnu mrežu" koja se odnosi na vanredno uređenje granice između Republike Irske i Severne Irske.

Posle ponovnog odbijanja Sporazuma o povlačenju od strane britanskog parlamenta, postavlja se pitanje da li će Velika Britanija tražiti odlaganje Bregzita ili će se ući u nepoznatu zonu Bregzita bez dogovora.

Tzv "neuređeni Bregzit" je opcija koju i Brisel i Velika Britanija žele da izbegnu, a o toj opciji će se sutra izjasniti parlament u Londonu.

Sa druge strane, u slučaju odlaganja Bregzita postavlja se pitanje na koji vremenski perod će EU biti spremna da pristane da odloži izlazak Velike Britanje iz EU, u pokušaju da se postigne konsenzus po tom pitanju.

Vreme je u velikoj meri odgraničeno evropskim izborima koji se održavaju krajem maja, tako da bi Velika Britanija trebalo da izađe iz Unije najkasnije do 24. maja kako ne bi došlo do konfuzije oko izbora za sledeći sastav Evropskog parlamenta u kome za sada nije planirano da budu poslanici iz Velike Britanije.

O ovim pitanjima svoje mišljenje daće lideri EU kada se sledeće nedelje sastanu na samitu u Briselu.

Izvor: Танјуг

TuskBregzitEUVelika Britanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva