:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

Februar 25, 2021   19:29

0

174

Tuzi: Tri osobe uhapšene, krivična prijava protiv Đeljošaja

Tri osobe uhapšene su nakon jutrošnje kontrole tri ugostiteljska objekta u Tuzima zbog sumnje da su počinile krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, saopštio je državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Vukas Radonjić.

Radonjić je, povodom današnjih dešavanja u Tuzima, izdao obavezujući nalog policiji da podnese krivičnu prijavu i protiv predsednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo pozivanje na otpor, prenose podgoričke Vijesti.

Kako navode, Radonjić je izdao nalog i protiv vršioca dužnosti načelnika Komunalne policije Tuzi Redžepa Čunmuljaja i jednog komunalnog policajca zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo pozivanje na otpor putem pomaganja.

"Dežurni državni tužilac je dao obavezujući usmeni nalog policiji i da, nakon što su se okupljeni građani Tuzi razišli, obavi kontrolu ugostiteljskih objekata, radi utvrđivanja da li postupaju po naredbama Ministarstva zdravlja, te službeno dokumentuje svako nepostupanje i preduzme neophodne radnje radi dokazivanja krivičnog dela protiv zdravlja ljudi i krivičnog gonjenja učinilaca", zaključio je Radonjić.

Građani podgoričke opštine Tuzi, u kojoj žive većinski Albanci, predvođeni predsednikom Nikom Đeljošajem blokirali su ranije danas međunarodni put iz protesta zbog epidemiološke mere zatvaranja ugostiteljskih objekata u toj i još nekoliko crnogorskih opština, koja je na snagu stupila jutros.

Smatraju da je takva mera za Tuzi doneta iz političkih razloga i revanšizma vlade nakon sto su na centralom trgu nedavno bile istaknute zastave tzv. Kosova i Albanije.

Krivokapić: Đeljošaj hteo da od zdravstvenog problema napravi politički

Premijer crnogorske vlade Zdravko Krivokapić kazao je da "ono što se dešava danas u Tuzima ne služi na čast nikome".

"Nove epidemiološke mere imaju za cilj da zaštite građane Tuzi jer time pokazujemo da nam je zdravlje građana iznad svega", rekao je Krivokapić.

On je poručio da institucije države "moraju da funkcionišu na teritoriji čitave Crne Gore poštujući zakone i Ustav".  

"Ne želim da optužujem bilo koga za ovu aktivnost ali je indikativno da je gospodin Đeljošaj želeo da ovaj zdravstveni problem prevede u politički. Ako bi građani Podgorice posetili ugostiteljske objekte u Tuzima i Danilovgradu onda bi podgorička bolnica bila prepuna građana te dve opštine. Da se to ne bi desilo mi smo se odlučili za ove mere koje nisu niti ekonomske, niti političke, već isključivo zdravstvene. Nakon dva telefonska razgovora sa predsednikom opštine Tuzi Nikom Đeljošajem odlučio sam se da ne dolazim u Tuzi, ne zbog toga što ne poštujem građane, već što je reč o običnoj političkoj predstavi. Ova vlada neće dozvoliti nikome da sprovodi hajdučiju jer niko ne može biti jači od države", kazao je Krivokapić.

Đeljošaj: Imali su nameru da nas ponize, ali to ne može, to ovde ne prolazi

Izvršna vlast je donošenjem mera za opštinu Tuzi imala nameru da ponizi građane.

To je za Televiziju Vijesti kazao predsednik Opštine Nik Đeljošaj.

"Imali su nameru da nas ponize, ali to ne može, to ovde ne prolazi", rekao je Đeljošaj.

On je u razgovoru za TV Vijesti kazao i da su se predstavnici Vlade "konačno nakon 24 sata" javili na njihove pozive i poruke.

"Dogovorili smo se da održimo sastanak nakon sednice Vlade i da dogovorimo zajedno koje su najbolje moguće mere za opštinu Tuzi, bez diskriminacije, bez osvete, političke", naveo je Đeljošaj.

On je kazao da on "ne nastupa politički" već da predstavlja građane i instituciju, a da premijer Zdravko Krivokapić predstavlja državu, te da treba da sednu i da se dogovore.

"Nemoguće je da bilo koja mera Valde bude efikasna, a da se ne sprovodi u saradnji sa opštinom. To se pokazalo i pre. Preuzimali smo i teže odgovornosti kada smo bili u karantinu 21 dan. Sada se odbija dijalog danima, šalje se i zloupotrebljava policija, nezakonito. Pozivam VDT da pokrene postupak protiv tužioca koji je dao nalog policiji da dođe u Tuzi jer je to nezakonita odluka. Opština je jedina nadležna da donese odluku o radu ugostiteljskih objekata", naveo je Đeljošaj.

Poručio je da su za dijalog sa Vladom.

"Ima li ko da više poštuje mere od nas? Ne. U Opštini Tuzi nema rasta obolelih, za razliku od drugih opštinama gde ima. U tim opštinama ima problema, ali kod nas nema, jer poštujemo mjere", istakao je Đeljošaj.

Izvor: T a n j u g, Vijesti

TuziCrna GoraZdravko KrivokapićNik Đeljošaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva