:

:

TV Most

clock

Oktobar 07, 2021   14:48

0

107

Tužilac: Tačijev zahtev za osporavanje zakonitosti Specijalizovanih veća mora biti odbijen

Kancelarija specijalnog tužioca (SPO) zatražila je od sudije za prethodni postupak Nikolasa Gijua da odbije zahtev bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija kojim osporava zakonitost Specijalizovanih veća Kosova (DSK) i SPO, a u kome navodi i da su mu povređena određena ustavna prava kao optuženog, prenosi Zeri.

SPO navodi da bi Tačijev zahtev trebalo odbiti, jer ne ispunjava zakonske uslove i nema osnova za žalbu u ovoj fazi suđenja.

Optužnica protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine, a svi su se izjasnili da nisu krivi po optužbama.

Oni su uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivor u Hagu, gde se i dalje nalaze. 

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK optuženi su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se da su ljude neosnovano lišavali slobode, za mučenja i ubistva, za šta im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i osoba koje nisu bile aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti.

Izvor: Kosovo online/Zeri

KiMSpecijalni sud za OVKTači
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva