:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2019   8:34

0

246

Tužilac za ratne zločine o braći Bitići, OVK, Oriću...

Sve dok Tužilaštvo ne bude imalo dokaza za utemeljenu optužnicu protiv potencijalno okrivljenih za zločin počinjen nad braćom Bitići, svako naše javno saopštenje o ovom slučaju može da bude kontraproduktivno, kaže tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković.

"Neka saopštenja u prethodnim godinama u vezi s ovim slučajem, upućivala su na zaključak da je podizanje optužnice nadohvat ruke. Iza toga sledi logično pitanje zašto je onda nema", rekla je ona za "Politiku".

Stanojković je dodala da, znajući šta je sve rađeno i šta se radi da bi mogli "ići pred sud s dokazima za opravdanu sumnju protiv potencijalno okrivljenih lica, a ne s pretpostavkama", ne može da pomene ničije ime kao potencijalno osumnjičenog za ovaj zločin.

Kako ističe, od osnivanja Tužilaštva pre 15 godina i otpocinjanja rada na predmetima ratnih zločina pokrenuta su 152 postupka kojima je obuhvaćeno 550 osoba.

Trenutno se u Tužilaštvu za ratne zločine u 23 predmeta postupa protiv pripadnika MUP-a Republike Srbije i Vojske Jugoslavije, u vezi s ratnim zločinima počinjenim na teritoriji AP Kosova i Metohije, dodaje ona.

Prema njenim rečima, za procesuiranje ratnih zločina na području bivše SFRJ neophodna je međudržavna saradnja koja je, kako kaže, pored svih pozitivnih iskustava, već duže vreme svedena na nivo koji se ne može nazvati uspešnom.

Na pitanje kakva je saradnja sa tužiocem Džekom Smitom koji istražuje slučaj "Žuta kuća", odnosno trgovinu ljudskim organima i da li očekuje da će Specijalni sud za bivšu OVK uskoro podići optužnice, ona kaže da ne može da iznosi procene procene o tome.

"Ne bih mogla da iznosim svopje procene o tome mogu li d aočekujem podizanje optuznice pred Sudom za zločine OVK u nskorije vreme, jer doluku o tome kada i za koja dela će optužnice da budu podignute doneće nadležni tužilac, koji će se, verujem rukovoditi raspolozivim dokazima", rekla je Stanojković.

Na pitanje da li Naser Orić posle oslobađajuće presude u BiH,

može mirno da spava kada je u pitanju odgovornost za ratne zločine, Stanojković odgovara da smatra da ne može.

"Ne zbog toga što on i drugi koji su zajedno s njim učinili te zločine imaju grižu savesti, nego zbog toga što moraju da računaju s činjenicom da neće večito da postoje uslovi za sabotiranje krivičnog postupka za te zločine.

Ona je zapitala i da li imaju miran san oni koji su činjenjem ili nečinjenjem doprineli ovakvom ishodu suđenja za zločine za koje je bio optužen pred Sudom BiH.

Izvor: TAНЈУГ

snežana stojanovićratni zločinitužilaštvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva