:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 23, 2021   11:39

0

28

Tužilaštvo i odbrana bivšeg pripadnika OVK Šalje rešavaju probleme bez suda

U procesu protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje zvanog Ujka (58), optuženog za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine, danas je održana treća statusna konferencija pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Tokom konferencije diskutovalo se o brojnim procesnim pitanjima, a na kraju je sudija za prethodni postupak Nikola Giju usmenom odlukom naložio Specijalizovanom tužiocu da podnese svoj pretpretresni podnesak u ovom slučaju do 28. januara 2022. godine.

Pretpretresni podnesak podrazumeva dokument u kojem se pojedinačno navodi krivično delo protiv optuženog i svi dokazi kojima će ono biti potkrepljeno, kao i lista svedoka.

Tužilaštvo je, za razliku od odbrane, obavezno da ga podnese sudu. Nakon ovog podneska okončava se prethodni postupak i premet se prosleđuje sudskom veću radi suđenja.

Na današnjoj konferenciji čulo se da po pitanju obelodanjivanja dokaza, tužilaštvo i Šaljini branioci imaju dobru saradnju i kako su obe strane rekle, sve probleme rešavaju razgovorom na sastancima, što nije slučaj u ostalim predmetima koji se vode pred ovim sudom.

Zbog toga je sudija Giju konstatovao da njegovi nalozi jednoj ili drugoj strani nisu potrebni, kao što je to, na primer, učestalo čini u predmetu protiv Hašima Tačija i ostalih vođa OVK.

Zbog kašnjenja forenzičkih veštačenja, sudija je dao novi rok tužilaštvu da ga obelodani do 8. oktobra, i istovremeno upozorio tužilaštvo da ne može na svake dve do tri nedelje da uvodi nove dokaze u predmet pre nego što mu to odobri sud.

Šalja nije danas prisustvovao konferenciji u sudnici, već je pratio putem video konferencijske veze iz pritvorske jedinice u Hagu.

Prilikom prvog pojavljivanja pred sudomn on je negirao krivicu po optužbama koje ga terete za zločine u Kukešu, navodeći da mu se "one čine smešnim".

"Nisam počinio bilo kakvo krivično delo osim što sam branio svoju zemlju i svoj narod. Izjavljujem da u potpunosti nisam kriv", rekao je Šalja.

Uhapšen je 16. marta u Belgiji po nalogu Specijalizovanih veća Kosova, a mesec dana kasnije je izručen Hagu gde je smešten u pritvorsku jedinicu.

Optužnicom Specijalizovanog Kosova, koja je objavljena u redigovanoj verziji, tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Zajednički cilj delovanja podrazumevao je proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i "ubistvo", izvršenih u fabrici metala u Kukešu približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999.
 

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?