:

:

TV Most

Foto: Novosti online, printscreen

clock

Jul 15, 2021   9:19

0

104

Tužilaštvo: Puštanje Tačija iz pritvora bilo bi pogubno za dalji proces

Specijalni tužilac Džek Smit je u podnesku, na zahtev odbrane Hašima Tačija za puštanje iz pritvora, naveo da je jedan od razloga zbog čega Tači treba da ostane u pritvoru, njegov politički uticaj na Kosovu*, prenosi Ekonomija onlajn.

Tužilaštvo u Hagu je tome u prilog navelo slučaj bivšeg šefa KIA Krešnika Gašija koji je pokušao krađu dokumenata u predsedničkom sefu 6. novembra prošle godine, nakon Tačijevog odlaska u Hag.

"Ovaj incident se dogodio dan nakon što je Tači uhapšen i za vreme dok su se u njegovoj rezidenciji odvijale operacije istrage i konfiskacije. To ne samo da ne predstavlja uticaj, već su okolnosti koje su dokaz nezakonitog mešanja pristalica optuženog, štaviše pokazuju dokle su njemu podređeni spremni da idu", naveo je tužilac Smit u podnesku, te stoga smatra da bi bilo kobno da se Tači brani sa slobode, pod uslovom prebivališta obezbeđenog na Kosovu ili u trećoj zemlji.

U podnesku tužioca navedeno je da je odbrana bivšeg predsednika privremenih institucija u Prištini podnela zahtev da se njemu omogući boravak u nekoliko zemalja, kao mogućih trećih zemalja, navodeći ih u 16 tačaka.

Takođe se ističe da "treća zemlja“, u kojoj bi eventualno Tači boravio, nema obavezu da se pridržava pravila Specijalizovanih veća, što bi Tačiju omogućilo da komunicira sa članovima porodice i sa bilo kim drugim.

"Njegovo puštanje u treću zemlju radikalno kompromituje uslove nadgledanja od strane Specijalizovanih veća i Specijalnog tužioca, jer Specijalni sud može da vrši svoju nadležnost samo na Kosovu, kao i policijske snage na osnovu iste nadležnosti“, navodi se u Smitovom podnesku.

Izvor: Kosovo online/Ekonomia online

KiMTačiSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva