:

:

TV Most

Foto: Telegrafi

clock

Decembar 14, 2020   18:00

0

149

Tužilaštvo: Suđenje Saljihu Mustafi da počne u martu

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu predložilo je danas da suđenje nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, počne u martu sledeće godine, jer će se uskoro završiti obelodanjivanje tužilačkih dokaza Mustafinoj odbrani, prenosi T a n j u g.

 

Na statusnoj konferenciji u Hagu, tužilac Džek Smit je ukazao da je obelodanjivanje dokaza odbrani podmaklo i da bi trebalo da bude završeno u januaru, naglasivši da Tužilaštvo želi da suđenje počne što je pre moguće, a on veruje da je to mart.

Tužilac je naveo da pored dokaza protiv Mustafe, Tužilaštvo ima i pristup takozvanim oslobađajućim dokazima, koje takođe obelodanjuje odbrani, te da će neki od njih biti predati do kraja ove sedmice.

Najavio je da će predpretresni podnesak i prateći materijal tužilaštvo sudu podneti 15. februara.

Branilac Saljiha Mustafe, advokat Julijus von Bone rekao je da će o podnescima i dokayima tužilaštva koji su mu dostavljeni govoriti na zatvorenoj sednici zbog zaštite imena pojedinih svedoka.

Nakon toga sednica je zatvorena za javnost.

Ranije je iz suda saopšteno da je na zahtev tužilaštva, sudija za prethodni postupak izdao nalog za sprovđenje zaštitinih mera prema svedocima i žrtvama u ovom posutpku.

Mustafa je sednicu pratio iz pritvorske jedinice, putem video konferencije.

Na prošloj statusnoj konferenciji 28. oktobra, negirao je krivicu za optužbe za koje se tereti.

U optužnici protiv njega se, pored ostalog, navodi da Mustafa snosi ličnu krivičnu odgovornost, ali i kao pretpostavljeni starešina, za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Tvrdi se da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica. Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Izvor: Kosovo Onlajn, T a n j u g

Specijalno tužilaštvoHagSaljih MustafaOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva