Tužilaštvo u Hagu potvrdilo hapšenje Nasima Haradinaja

:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 26, 2020   18:42

0

63

Tužilaštvo u Hagu potvrdilo hapšenje Nasima Haradinaja

Specijalizovano tužilaštvo Kosova danas je zvanično saopštilo da je u petak na Kosovu uhapsilo Nasima Haradinaja na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija Specijalizovanih veća Kosova.
 

Ranije istog dana uhapšen je Hisni Gucati, šefa Udruženja veterana OVK, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Haradinaj i Gucati su uhapšeni jer su u proteklih par sedmica objavljivali dokumentaciju o istragama ovog tužilaštva, a medijima su učinili dostupnim i podatke o žrtvama i svedocima.

Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećim postupcima.

U skladu sa svojim mandatom i zakonodavstvom Kosova, Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) obezbedila je operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu u vezi sa ovim hapšenjima.

Kosovska policija (KP) je takođe pružila operativnu podršku Specijalizovanom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Haradinaj u pritvoru Haga zbog zastrašivanja svedoka, odmazde
 

Nasim Haradinaj uhapšen je i prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu zbog sumnje da je izvršio krivična dela zastrašivanje svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka, saopšteno je iz te institucije.
U nalogu za hapšenje, koji je dostupan javnosti, navodi se da postoji sumnja da je Nasim Haradinaj krivično odgovoran za pokušaj izvršenja krivičnog dela zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka.
Konkretno, Haradinaj je držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra, gde je delio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, gde je takođe imenovao pojedine (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.
Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.
Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.
Haradinaj se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomacija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.
U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi mogao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specjalizvanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.
Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog pojavljivanja Nasima Haradinaja pred sudiju biće objavljene u najskorije vreme, navodi sud.
On je uhapšen u petak na Kosovu, a nešto ranije istog dana uhapšen je i Hisni Gucati, šef Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu.
Gucati se tereti za ista krivična dela, a Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećim postupcima.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva