:

:

TV Most

Foto: Novosti online

clock

Januar 28, 2020   22:17

0

12766

Tužna sudbina Ivone iz Ugljara

Mali Luka imao je samo četiri meseca kada je majka prestala da brine o njemu. Jer Ivona Ivanović Bojković od kada je pre nešto više od pet godina pala u takozvanu budnu komu prestala je da brine i o sebi. Nemoćna da govori, pomera se i obavlja bilo koje funkcije samostalno, ova žena posle petogodišnje kome jedino može da zaplače, nasmeje se i pokaže bol.

Bol, ne samo njenu, zbog bolesti, dobro oseća i petoipogodišnji dečak, ali i Ivonini roditelji, Violeta (55) i Radovan (60) i brat Dragan koji u kući u Ugljaru kraj Kosova Polja sami brinu o ovoj mladoj ženi prema kojoj je život bio nemilosrdan.

- Dvadeset i osmog decembra 2015. godine Ivoni je pozlilo i u jednom trenutku prestali su sa radom svi njeni životni parametri. Iako su reanimacijom uspeli da joj povrate rad srca, ona je posle drugih terapija pala u, kako su nam tada objasnili lekari, dijabetsku komu iz koje do danas ne uspeva da se izvuče. Iako je ona svesna svega, može da zaplače, nasmeje se ili pokaže da oseća bol, naša Ivona, nažalost, ne može da komunicira sa nama niti da bilo šta učini samostalno. Stalno je u krevetu pod našim nadzorom - priča nam Ivonin otac Radovan, vidno potresen i zabrinut zbog stanja u kojem je njegova ćerka.

Iako su on i supruga Violeta koja se gotovo ne pomera od ćerkinog kreveta optimisti i nadaju se da će se Ivonino stanje popraviti, tuguju i žale što ne mogu da joj priušte adekvatnu medicinsku pomoć. Samostalno ne mogu da je smeste u bolnicu, jer je, kako kažu, u ovdašnjim ustanovama ne prihvataju, a za dalje lečenje nemaju novca.

- Mada je nekoliko meseci provela u bolnici u Nišu, potom osam meseci u bolnici u Mitrovici i tri meseca u Slankamenu, to je sve što je za ove godine bila na bolničkom lečenju. Niti smo upućeni, niti ima ko da nam pomoge oko njenog oporavka. Čuli smo da bi joj možda lečenje u Sokobanjskoj u Beogradu pomoglo ili u ustanovi u Nemačkoj, ali za to mi nemamo sredstava - govori majka Violeta, uverena da bi u bolnici specijalizovaog tipa njena ćerka pronašla pomoć.

I dok uzbuđena što se neko setio njene Ivone objašnjava da mlada žena gleda, oseća dodir normalno i smeje se i spava, ponosno kaže da je jedini pomak napravljen u tome što može da jede, iako pri odabiru hrane vode računa. Ranije je to činila preko specijalnog creva koje su joj u međuvremenu skinuli.

- Tuga je velika jedan mladi život gledati ovako, iako nama nije teško da se o njoj staramo, teško nam je što mislimo da bi joj se moglo možda pomoći a mi ne znamo ni kako ni gde - dodaje otac Radovan, koji je napustio posao da bi uz suprugu Violetu, nekadašnju radnicu na železnici, brinuo o ćerki.

Iako oboje primaju minimalce, uz Ivoninu tuđu negu i nezaposlenog dvadesetsedmogodišnjeg sina Dragana, Ivanovići se ne žale jer mogu skromno da prežive. Ipak, žale što ne mogu Ivoni da priušte adekvato lečenje koje bi je, veruju, vratilo u normalan život.

ONA SATIMA PLAČE

Najteže nam je što mali Luka koji živi kod oca u Prilužju, kada dođe da poseti majku, tuguje zajedno sa njom. Tada emocije pršte na sve strane, a Ivona, iako skriva suze pred detetom, zna posle toga satima da plače.

APEL ZA POMOĆ

Podsećajući da je svojevremeno sprovedena akcija prikupljanja sredstava za Ivonino lečenje, njen otac Radovan uz zahvalnost svim humanim ljudima ističe da bi bio presrećan kada bi uspeo da pribavi još novca za njeno lečenje na klinici u Nemačkoj, za koje je potrebno, kako je čuo, oko 60.000 evra.

- Oko 20.000 imamo i zato molimo sve ljude dobre volje da nam pomognu da spasemo jedan mladi život, pre svega majku, ali i ćerku i sestru - govori tužno Radovan, dok pognute glave priznaje da teška srca govori o ćerkinoj bolesti. Svi koji žele da pomognu Ivonino lečenje mogu to da čine uplatama na račun njenog oca Radovana br 205-9011007327107-84 u Komercijalnoj banci.

Izvor: Novosti online

KiMUgljareIvona Ivanović Bojković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva