:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

April 24, 2021   17:31

0

515

TV Most i delegacija Opštine Zubin Potok na obeležavanju Dana Gradiške u Republici Srpskoj (foto)

Gradiška je danas obeležila 76 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, i 26 od stradanja Srba iz Zapadne Slavonije u majskom pogromu 1995 godine. Obeležavanju Dana Gradiške prisustvovala je I delegacija opštine Zubin Potok, koja se danas pobratimila sa ovim gradom.

Srpski član Predsedništva i predsedavajući BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović otkrili su danas u Gradišci spomen obeležje civilima i vojnicima poginulim u zločinačkoj hrvatskoj vojno policijskoj akciji “Bljesak” na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja.

To je stradanje naroda koji je zbog svoje vere i ponosa i imena bio i prognan iz svojih domova, to je planetarna nepravda jer za njihovo stradanje do danas niko nije odgovarao, rekao je Dodik.

“Stradanje u Zapadnoj Slavoniji je samo jedno u nizu stradanja našeg naroda u prošlom veku koji je stradalnički vek za naš narod. I ovaj vek u koji smo stupili verujem da će biti vek našeg ujedinjavanja, našeg jačanja i slobode, našeg uverenja i našeg zajedništva”, rekao je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je na obeležavanju Dana Gradiške i delegacija Opštine Zubin Potok.

“Srce mi je danas ispunjeno”, rekao je Dodik.

“Uvek ćemo biti spremni da vas dočekamo na najbolji mogući način  i da sa vama podelimo iskustva u borbi, jer je naša borba slična, i ta borba mora da bude dugotrajna, uporna, ne smemo stati, odustati i moramo biti posvećeni cilju”, naglasio je on.

Predsednik opštine Zubin Potok Srdjan Vulović obraćajući se okupljenima rekao je da je Republika Srpska Srbima na KiM uzor  i primer.

“Borili ste se i izborili za svoju slobodu. Čuvajte je i borite se za nju svim sredstvima”, poručio je Vulović.

Delegacije Zubinog Potoka i Gradiške potpisale su danas Sporazum o bratimljenju.

“Osećamo se kao da smo kod svoje kuće. Danas smo potpisali papir a mi smo braća po poreklu, braća po pismu, braća po veri, muci, braća po problemima koji nas prate sve ove vekove. Nadam se da ćemo te probleme u budćnosti zajedno rešavati.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške rekao je nakon potpisivanja Sporazuma o bratimljenju da će Gradiška uvek biti otvorena za Zubin Potok ali i za sve Srbe koji se nalaze na Kosovu i Metohiji i šire “iako su teška vremena u našim ograničenim mogućnostima da pomognemo”

“Sve što deca spoje bude spontano, kvalitetno i jako. Odbor (za pomoć Srbima na KiM) je mnogo energije utrošio za povezivanje mnogih porodica, institucija a ovo je samo jedna kruna okupljanja čelnih ljudi kako bi smo dali podstrek našoj braći na KiM da znaju da su ovde uvek dobrodošli i da ovde imaju onu slobodu koju bi trebalo da imaju na Kosovu i Metohiji”, rekao je Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM.

Bratska saradnja opština u Srpskoj sa srpskim opštinama na KiM će se nastaviti, rečeno je nakon potpisivanja Sporazuma.

I predsednik Opštine Zubin Potok povodom Dana Gradiške položio je danas vence i cveće na spomen obeležja stradalih Srba u ovom delu Republike Srpske.

Izvor: TV Most

Republika SrpskaDodikDan GradiškeOpština Zubin PotokVulovićArlovZoran Adžić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva