:

:

TV Most

clock

April 20, 2022   17:49

0

130

U Banjaluci u toku veliki narodni skup "Sloboda", na skupu i zvaničnici Srpske

Hiljade građana širom Republike Srpske okupilo se danas na banjalučkom Trgu Krajina, gde je u toku veliki narodni skup "Sloboda" organizovan u znak podrške rukovodstvu Srpske i protesta protiv nametanja odluka međunarodnih predstavnika.

Skup se održava u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske s ciljem očuvanja odluka koje donose institucije Srpske i koje ni u kom slučaju ne smeju biti derogirane, jer su u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Povod ovog velikog narodnog okupljanja je poslednja odluka Karistijana Šmita koji pokušava da ospori imovinu Republike Srpske.

Ovaj nemački diplomata je postavljen za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH prošlog leta mimo odluke Saveta bezbednosti UN i zato ga Republika Srpska ne priznaje.

Šmit je 12. aprila rekao je da je "obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti".

Reč je o zakonu koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. februara i koji je, u međuvremenu, stupio na snagu.

Zvaničnici Srpske na skupu u Banjaluci

Velikom narodnom skupu pod sloganom "Sloboda" koji organizuje Boračka organizacija Republike Srpske prisustvuje srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Skupu prisustvuje predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsedavjući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ministri u Vladi Srpske, predsednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić, predstavnici organizacije proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Okupljeni na skupu nose zastave Republike Srpske, zastavice na kojima piše "sloboda", kao i transparente na kojima, između ostalog piše, "Grad Laktaši, Slatina voli Republiku Srpsku - Čuvajte nas", "Grada Doboj Sloboda".

?edan od učesnika skupa nosi transparent na kojem piše “Zašto da se stidim, došao sam samo da vas vidim. Dođi Mile iz Laktaša samo zbog boraca", prenela je RTRS,

?edan od učesnika nosi i transparent na kojem je slika generala Ratka Mladića u uniformi i ispod koje piše "srpski heroj".

MUP: Na skupu u Banjaluci oko 18.000 ljudi

Prema procenama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na velikom narodnom skupu na banjalučkom Trgu Krajina okupilo se oko 18.000 građana.

Skup pod nazivom "Sloboda" organizovala je Boračka organizacija Republike Srpske.

Povod okupljanja je odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, kojom pokušava da ospori nepokretnu imovinu Srpske.

Izvor: T a n j u g; Foto: RTRS

Republika srpskaskup SlobodaBanja Luka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva