:

:

TV Most

Foto: SPC

clock

Februar 21, 2024   22:05

0

77

U Beogradu prikazan dokumentarac ,,Garavice", jednom od najvećih stratišta Srba u Drugom svetskom ratu

Dokumentarni film ,,Garavice" o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata, imao je beogradsku premijeru u prepunoj MTS dvorani, uz blagoslov patrijarha Porfirija.

Film je zasnovan na više od tri hiljade dokumenata, sudskih presuda, saslušanja, zapisnika i izveštaja, kao i iskazima 27 preživelih svedoka, od kojih 15 govori u filmu.

Prikazivanju su od svedoka prisustvovali Mićo Kovačević, Mićo Kopanić i Žarko Gluvajić, a film objašnjava i posledice koje su usledile nakon likvidacija na Garavicama i drugim masovnim stratištima u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.

U obraćanju posetiocima pred početak prikazivanja, patrijarh Porfirije je istakao da je svaki ljudski život svetinja, ali da se i danas svakodnevno susrećemo sa umnogostručenim Kainovim grehom ubistva, pred kojima ostajemo nemi.

On je ocenio da se zahvaljujući filmu ,,Garavice" posle osam decenija susrećemo sa još jednom utamničenom istinom o stradanju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, i zločinom ,,pred čijim razmerama ostajemo bez daha".

,,U grupama je dovođen pravoslavni narod da bezdušno bude likvidiran. Žene, deca, starci... zatrte su čitave porodice, a jedini greh je bio srpsko ime i vera pravoslavna", rekao je patrijarh Porfirije.

Ocenivši da se u Garavicama desio ,,zločin biblijskih razmera", patrijarh Porfirije je dodao nas film ponovo ,,podstiče na molitvu stradalnicima, jer su oni sveti mučenici Hristovi".

  Patrijarh  je poručio da ,,ove i sve nevine žrtve nisu krik poraženog, nego usklik pobednika i dokaz snage Božje u ljudima", i pozvao ,,da pamtimo svoje stradalnike i uvažavamo tuđe", kako se takvi zločini više nikad ne bi ponovili.

Prikazivanju filma ,,Garavice", prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Ivan Bošnjak, pomoćnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić, savetnik u Ministarstvu odbrane Nikola Banjac i drugi brojni posetitelji.

Izvor: T a n j u g ; foto: SPC / T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva