:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Februar 28, 2020   9:15

0

259

U borbama kod Idliba poginula 33 turska vojnika

Ukupno 33 turska vojnika poginula su u vazdušnim napadima u Idlibu, objavio je guverner pogranične turske provincije Hataj. Ankara za napad okrivljuje režim u Damasku.

 

Kako javljaju mediji, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sazvao je Ministarstvo odbrane na vanrednu sednicu nakon napada. Sastanak je, navodi Hurijet, trajao šest sati iza zatvorenih vrata u predsedničkom kompleksu u Ankari.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije da Turska nije zadovoljna dosadašnjim rezultatima razgovora sa Rusijom o sirijskom Idlibu i spremna je za početak vojne operacije u tom regionu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ovo nazvao najgorim scenarijom.

Erdogan je pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina da izvrši pritisak na predsednika Sirije Bašara Asada kako bi sirijska vojska obustavila ofanzivu u provinciji Idlib i povukla se od turskih osmatračnica, zapretivši odmazdom u suprotnom slučaju.

Moskva: Ankara nas nije obavestila o pozicijama

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da turske trupe nije trebalo da budu stacionirane u području napada.

Ankara nije unapred obavestila Moskvu o svojim pozicijama, navodi Ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo i da vazdušne udare nisu izveli ruski raketni avioni i da je Rusija "učinila sve da zaustavi vatru sirijskog režima i omogući povlačenje".

Britanska agencija takođe navodi, pozivajući se na Interfaks, da su dva broda iz ruske crnomorske flote upućena ka obali Sirije na Mediteranu.

Napad je izveden u trenutku kada je sirijska vojska uzvratila na ofanzivu terorističke grupe Hajat Tahrir el Šham (HTS), izdanaka Al Kaide u Siriji, unutar zone deeskalacije Idliba, navodi Moskva.

SAD: Uz saveznika smo

Stejt department saopštava da je "veoma zabrinut zbog napada na turske vojnike u Idlibu".

"Stojimo uz Tursku, našeg NATO partnera i pozivamo na momentano obustavljanje ovog napada Asadovog režima, Rusije i snaga koje podržava Iran", dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Pozivi na obustavu vatre

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres poziva na hitno primirje na severozapadu Sirije nakon napada.

Portparol sekretara navodi da Guteres sa "velikom zabrinutošću" prati eskalaciju u regionu i izveštaje.

Guteres je izrazio "posebnu zabrinutost zbog rizika za civile" dodajući da bez hitnih mera iz sata u sat raste rizik od još veće eskalacije.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg osudio je napade koje je u Idlibu "izveo režim Bašara el Asada i njegov saveznik Rusija", rekla je njegova portparolka za Anadoliju.

Stoltenberg je takođe pozvao na okončanje napada, pozivajući "sirijski režim i Rusiju da se pridržavaju međunarodnog prava".

Izvor: RTS, Sputnjik, Bi Bi Si

SirijaIdlibturska vojskaTurskaErdogan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva