:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2021   14:08

0

32

U Briselu još usaglašavaju novu metodologiju za Srbiju

Evropska komsija i dalje radi na usaglašavanju plana primene nove metodologije na pristupni proces Srbije, rečeno je danas Танјугу u Briselu.

Iako je najavljivano da bi način primene nove metodologije na nastavak pristupnog procesa Srbije trebalo da bude poznat do kraja februara, u EK još rade na usaglašavnju detalja sa zemljama članicama.

U briselskim diplomatskim izvorima objašnjavaju da je pre predstavljanja samog plana Savetu EU, neophodno postići izbalansiran dogovor u konsultaciji sa zemljam članicama, kako bi se izbeglo da plan bude blokiran u daljem procesu.

Kada je Srbija u pitanju, specifično je to što se nova metodologija mora uskladiti sa već postojećim pregovaračkim okvirom, na čijim osnovama Srbija otvara poglavlja i pregovara o članstvu u EU od 2014. godine.

U Evropskoj komisiji navode da nova metodologija treba da unese novi dinamizam, veću efikasnost i ubrzanje procesa pristupnja Srbije EU.

Najviši zvaničnici Srbije, nakon konsulatcija sa predstavnicma EU, naveli su da u 2021. godini očekuju ”velike izmene” i otvaranje ”više poglavlja nego u prethodnih par godina zajedno”.

Nova metodlogija, usvojena početkom 2020. godine, predviđa tematsku podelu dosadašnjih više od 30 poglavlja na šest klastera koji objedinjuju teme - vladavine prava, tržišta, ekonomije, zelene agedne i povezivanja, poljoprivrede i resursa i spoljnih odnosa.

Srbija, koja je do sada otvorila 18 od 35 pregovarčkih poglavlja, ispunila je uslove za otvaranje prvog klastera, a otvaranje novih klastera najavljeno je za jun i decembar.

Prema informacijama Tanjuga, u Evropskoj komisiji insistriraju na otvranju trećeg i četvrtog klastera koji se odnosi na ekonomske reforme odnosno energetiku, očuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promena.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?