:

:

TV Most

Foto: twitter@MiroslavLajcak

clock

Septembar 30, 2021   8:46

0

207

U Briselu još uvek bez sporazuma, nastavljaju se razgovori

Glavni pregovarač Beograda Petar Petković, sinoć nešto pre 21.00 čas završio je bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom.

Petković nije davao izjave za medije, a iz delegacije Beograda na ovim pregovorima nisu mogli da potvrde da li će se razgovori u Briselu nastaviti i danas.

Prethodno su iz delegacije Beograda za Tanjug potvrdili da nikakav dogovor sa prištinskom stranom nije postignut.

To su potvrdili i portaprol EU, Peter Stano kao i ambasada SAD u Prištini koji su poručili da se pregovori nastavljaju u cilju dolaska do rešenja za trenutnu krizu na Severu KiM.

Razgovore sa EU posrednicima u Briselu prvi je završio glavni pregovarač Kosova, Besnik Bisljimi, koji je po izlasku sa sastanka novinarima okupljenim ispred zgrade EEAS-a rekao da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane i da se čeka pristanak Beograda.

Nacrt dogovora, prema Bislimijevim rečima, podrazumevao bi primenu nalepnica za registarske tablice, povlačenje jedinica ROSU i srpskih barikada, razmeštanje pripadnika KFOR-a na administrativnim prelazima i formiranje radne grupe za rešavanje pitanja slobode kretanja vozila.

Bisljimi je rekao da su se tokom dana razgovori odvijali odvojeno sa EU posrednicima i da pregovarači Beograda i Prištine nisu seli zajedno za sto.

10:03 - Nastavljaju se razgovori Petkovića i Lajčaka u Briselu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković nastaviće u Briselu razgovore sa specijalni predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom na iznalaženju rešenja za krizu na severu KiM, potvrđeno je iz delegacije Beograda, prenosi RTS.

Nezvanično, planirano je da razgovori počnu oko 10 časova u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Prethodno su iz EU diplomatskih izvora za Tanjug potvrdili da će razgovori o rešavanju krize na severu KiM biti nastavljeni danas, a da će po njihovom okončanju Miroslav Lajčak izdati pisano saopštenje.

Za 15 časova u Briselu je najavljena i video-konferencija specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Delegacije Beograda i Prištine završile su sinoć odvojene razgovore sa Miroslavom Lajčakom u Briselu. Prema informacijama iz delegacije Beograda, nikakav dogovor nije postignut.

To su ranije na Tviteru potvrdili portparol EU Peter Stano i Miroslav Lajčak, navodeći da se u ragovorima i dalje traže rešenja.

Šef prištinskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi se prethodno, posle sastanka sa Lajčakom, obratio medijima ispred zgrade Evropske službe za spoljnopolitičke poslove, rekavši da je postignut dogovor oko predloga za deeskalaciju situacije na severu KiM i da se čeka odobrenje Beograda. 

Izvor: Танјуг, RTS

KiMPetkovićLajčaktablicedijalog Beograda i Prištineblokadeadministrativni prelazi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva