:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 15, 2020   18:26

0

72

U Briselu rasprava o Bregzitu, kovidu, klimatskim promenama

Lideri EU na dvodnevnom samitu u Briselu raspravljaju o Bregzitu, borbi protiv kovida-19 i klimatskim promenama.

Samit lidera 27 zemalja članica EU odvija se danas i sutra uz stroge sanitarne i higijenske mere zaštite od korona virusa.

Posle dužeg vremena, na agendu evropskih lidera vraća se pitanje Bregzita.

Iako se od ovog samita prvobitno očekivalo da potvrdi dogovor o budućim odnosima Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva, pregovori su zapali u ćorsokak, a sporazum još nije na vidiku.

U Briselu se ocenjuje da će naredni dani i nedelje biti odlučujući za dogovor. U suprotnom, kada 1. januara sledeće godine istekne tranzicioni period, dve strane ulaze u potencijalno haotični period bez dogovora o trgovinskim i drugim odnosima.

Lideri bi trebalo večeras da se načelno dogovore kako da do 2030. godine smanje emisije štetnih gasova za 55 odsto, umesto 40 odsto koliko je ranije planirano, kako bi se postigao postavljeni cilj o klimatskoj neutralnosti EU do 2050 godine.

Drugog dana samita raspravljaće se o spoljnopolitičkim pitanjima - od odnosa sa Afrikom, uoči samita sa zemljama Afričke unije, do situacije u Belorusiji, Istočnom Mediteranu i krizi u odnosima Grčke i Kipra sa Turskom.

I dok drugi talas epidemije u Evropi sve više uzima maha, lideri Unije će raspravljati o boljoj međusobnoj koordinaciji, evropskoj strategiji vakcinacije i zajedničkim kriterijumima za ograničenja putovanja unutar Evrope.

Očekuje se i rasprava o "istorijskom budžetu" i planu ekonomskog oporavka, vrednom zajedno hiljadu osamsto milijardi evra, dogovorenom u julu na nivou lidera.

Plan još nije dobio neophodno zeleno svetlo Evropskog parlamenta, jer evro-poslanici traže više sredstava za neke programe i uspostavljanje jače veze između poštovanja evropskih vrednosti i trošenja novca iz evropskih fondova.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva