:

:

TV Most

clock

Oktobar 26, 2019   13:34

0

229

U čast Svete Bosiljke služena liturgija u Pasjanu

 Vladika raško - prizrenski i kosovsko - metohijski Teodosije u čast najmlađoj svetiteljki  Bosiljki pasjanskoj, služio je juče svečanu večernju liturgiju u  crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu. 

Liturgiji je prisustvao veliki broj vernika iz čitavog Kosovskog Pomoravlja i šire. Vladika Teodosije je u obraćanju okupljenim vernicima rekao  da se veliki blagoslov slio na Pasjane i eparhiju. Podsetio je da je prošle godine sveta mučenica Bosiljka uvrštena u diptih svetih

„Ovo je veliki blagoslov za sve nas naoričito u vremenu u kojem živimo, da nas Sevta Bosiljka ohrabri na podvig vere, na podvig ljubavi kako je ona to učinila u ona teška vremena kada je bilo teško živeti na ovim prostorima“, rekao je vladika Teodosije. 

O značaju koji sveta Bosiljka ima za srpski narod u ovm kraju Kosova govorio je i otac Boban Stojković.

„Neka njene mošti budu za nas ne samo grancija našeg opstanka nego i da kroz vekove ako Bog da budu mesto gde ćemo sklapati nova prijetaljstva, kumstva, gde ćemo nad moštima svete Bosilke zatražiti da budemo mnogo bolji ljudi“, poručio je  otac Boban Stojković.

Nakon službe, članovi gnjilanskog amaterskog pozorišta, učenici muzičke škole Stevan Hristić u Stanišoru kao i umetnički ansambl Kos priredili su kulturno umetnički program.

Bosiljka Rajčić je bila sedamnaestogodišnja devojka iz Pasjana koja je razapeta  nadomak Pasjana zato što je odbila da promeni svoju veru. Prošle godine je proglažena za svetiteljku  tako da je Pasjane na ovaj način pored Preobraženja dobilo još jedan sabor, a svako ko dođe u crkvu Preobraženja u Pasjanu moći će da se pokloni moštima Svete Bosilje i pomoli za zdravlje i dobrobit svojih  potomaka.

Izvor: RTV Puls

liturgijaPasjane
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva