:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Avgust 02, 2019   14:22

0

347

U Cernici proslavljena hramovna slava (video)

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik  Svetog Iliju, u narodu poznat kao gromovnik. Ovaj veliki hrišćanski praznik proslavljaju i meštani sela Cernica, nadomak Gnjilana, kome je posvećena prelepa  crkva, iznad samog sela.

Povodom seoske slave Svetog Ilije, u istoimenom hramu u Cernici, služena sveta liturgija. Liturgiju su  uz prisustvo preostalih Srba i vernika iz okolnih sela,  služili loklani paroh Dragan Kojić i sveštanik  Boban Stojković .

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju - da se ne bi navukao gnev svetitelja. U Cernici se pre rata,  u crkvenom dvorištu okupljalo mnogobrojno srpsko stanovništvo Gnjilanskog kraja,  i šire, kako bi, uz muziku i veselje, ostajali  do kasne jutarnje sati.

U Cernici je do 1999. godine, živelo preko 130 srpskih domova sa oko 1000 stanovika, danas ih  je ostalo svega 40 sa oko 120 Srba. Meštani Cernice uprkos svim problemima i nedaćama, i dalje su istarjni da brane svoju svetinju i da opstanu na svijim ognjištima.

Izvor: RTV Puls

CernicaSveti Ilijahramovna slava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva