:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 08, 2019   22:22

0

231

U crnogorskoj ambasadi proslavljen Dan državnosti

Svečanim prijemom u ambasadi Crne Gore u Srbiji večeras je proslavljen Dan državnosti te zemlje - 13. jul.

 

Veliki broj zvanica u beogradskom hotelu "Hajat" dočekao je odlazeći ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović, a pre početka zvaničnog dela proslave intonirane su himne dve države, "Oj, svijetla majska zoro" i "Bože pravde".

Mićunović je u pozdravnom govoru podsetio na značaj 13. jula u crnogorskoj tradiciji.

Toga dana 1941. godine, istakao je on, podignut je ustanak protiv okupatora, u kome je učestvovalo 30 hiljada ljudi, što ga, kako je kazao, čini najvećim organizovanim opštenarodnim ustankom u Evropi.

Mićunović je rekao da današnji praznik proslavljamo u "slobodarskom" Beogradu i prijateljskoj Srbiji, i sa zajedničkim osećanjem slobode, koja je uslovila blisku saradnju naših naroda.

On je dodao da između dve države postoji spremnost za zajedničku budućnost i obostrani interes na svakom planu, posebno kada je reč o zajedničkom i prosperitetnom Balkanu i učlanjenju u Evropsku uniju.

"Prijateljskoj državi Srbiji i svim njenim građanima i večeras sa ove svečanosti upućujemo najbolje želje za svaki prosperitet", poručio je crnogorski ambasador.

Prisutni su bili predstavnici političkog, javnog, diplomatskog i kulturnog života, među kojima i potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador SAD Kajl Skot, ambasador Italije Karlo Lo Kašo, šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper, crkveni velikodostojnici i drugi.

Crna Gora je međunarodno priznanje stekla na Berlinskom kongresu 13. jula 1878. godine.

Na istoj konferenciji potvrđena je nezavisnost i Srbije i Rumunije, čime je ozvaničeno osamostaljenje tri balkanske države od tadašnjeg Osmanskog carstva.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraAmbasada CG u BeograduDan državnosti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva