:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Oktobar 12, 2018   16:57

0

175

U deset dana odobreno 120.000 evra za lečenje u inostranstvu

Iz Budžetskog fonda je, u prvih 10 dana oktobra, odobreno 40.079 funti i 74.555 evra za lečenje dvoje pacijenata u stranim ustanovama. Predloženo je da se 108.000 evra dodeli za lečenje još šest pacijenata. Odobrena i sredstva za slanje pet uzoraka u inostrane laboratorije radi dijagnostičkog ispitivanja.

Ministarstvo zdravlja u saopštenju precizira da je Lekarska komisija Budžetskog fonda odobrila sredstava u iznosu od 40.079 funti, na ime daljeg lečenja pacijentkinje (M. M.), u inostranoj zdravstvenoj ustanovi "The Harley Street Clinic" u Londonu, a po proceni troškova koju je dostavila ta klinika. Prijem pacijentkinje u ovoj klinici zakazan je za 12. novembar 2018. godine.

Takođe, na predlog veća Komisije Budžetskog fonda odobrena su sredstva u iznosu od 74.555 evra, na ime nastavka lečenja pacijenta (S. J.) u inostranoj klinici "Proton Therapy Center Czech", Prag.

Pored toga, dodaje se, članovi veća komisije su predložili da se dodele sredstava iz Budžetskog fonda za šest pacijenata obolelih od cerebralne paralize koji će lečenje nastaviti u klinici "Acibadem" u Istanbulu. Troškovi lečenja su 18.000 evra po pacijentu, po proceni troškova koju je dostavila inostrana klinika.

Ministarstvo precizira da je u 2018. godini odobren 51 zahtev za lečenje, a za neke pacijente je odobravano lečenje više puta. Takođe, predloženo je da se pošalje 74 uzorka na genetsko ili metaboličko ispitivanje u inostrane laboratorije i odobren je dolazak inostranog eksperta koji je u Univerzitetskoj dečjoj klinici izveo ortopedske intervencije kod tri pacijenta, od kojih su dva pacijenta imala po dve intervencije.

Od osnivanja Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji do 12. oktobra 2018. godine, odobreno je 136 zahteva za lečenje u inostranim zdravstvenim ustanovama, predloženo je da se pošalje 246 uzoraka za genetsko ili metaboličko ispitivanje, u inostranim laboratorijama i odobren je dolazak inostranog eksperta za 19 pacijenata, a za nekoliko pacijenata odobravan je odlazak na lečenje više puta.

Navodi se da utrošena sredstva u toku 2018. godine iznose: 241.748.987 dinara i to: 235.897.895 dinara iz budžeta i 5.851.093 dinara iz donacija.

Najčešća oboljenja zbog kojih je odobravano lečenje u inostranim zdravstvenim centrima su, kako je rečeno, neurološke bolesti, cerebralna paraliza, teška oboljenja krvnih sudova mozga, bolesti lokomotornog sistema, hemato-onkološka oboljenja, kao i stečena oboljenja očiju kod prevremeno rođene dece.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?