:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2020   15:38

0

195

U Domu zdravlja Gračanica vakcinacija dece redovna

U Domu zdravlja Gračanica vakcinacija dece vrši se svakodnevno, ali je zbog epidemije koronavirusa odziv bio manji nego uobičajeno, kazala je za RTV Kim specijalista pedijatrije dr Jelena Janjić. Roditelji sa kojima smo razgovarali ističu da se redovno odazivaju na pozive za vakcinaciju.

Prema redovnom kalendaru vakcinacije, deca do navršenih 18 godina treba da prime vakcine protiv deset zaraznih bolesti.

Specijalista pedijatrije dr Jelena Janjić je kazala da se vakcinacija dece u Domu zdravlja Gračanica odvija redovno.

“Sama vakcinacija nije prekinuta, radili smo prema savetima epidemiologa. Međutim, sam odziv tokom epidemije je bio manji nego uobičajeno. Roditelji su izbegavali dolazak u Dom zdravlja iz straha. Kako mere popuštaju i kako su se ljudi oslobodili, vakcinacija se obavlja redovno”, kazala je Janjićeva.

Vakcinacija se odvija svakodnevno, po unapred zakazanim terminima.

“Zakazujemo termine na dvadeset minuta, tako da nema susretanja roditelja i dece u čekaonici. Držimo se svih mera prevencije. I deci i roditeljima se meri tempratura na ulazu”, dodala je Janjićeva.

Roditelji sa kojim smo razgovarali kažu da redovno vakcinišu svoju decu.

“Imam bebu od tri meseca i nedavo je primila sve neophodne vakcine. Uvek sam za to da treba slušati savete lekara i preventivno zaštititi svoje dete”, kazao je Lazar Miljković iz Livađa.

“Redovno vakcinišem svoje dete. Mislim da bi svi trebalo da slušaju savete lekara i decu redovno vode na vakcinaciju”, rekla je Ivana Rašković iz Čaglavice.

Cilj vakcinacije je stvaranje imuniteta na određenu bolest. Vakcinacije se smatraju najefikasnijim i najjeftinijim metodama sprečavanja pojave i širenja infektivnih bolesti.

Zahvaljujući vakcinama protiv raznih virusa i bakterija, brojne zarazne bolesti koje su nekada izazivale smrt velikog broja dece, iskorenjene su. Neke od njih su: velike boginje, difterija i paraliza.

Zato je važna stalna edukacija roditelja o koristima koje vakcine donose njihovoj deci.

Izvor: RTV KiM

KiMDom zdravlja Gračanicavakcinacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva