:

:

TV Most

clock

Novembar 01, 2019   15:01

0

286

U Domu zdravlja u Gračanici u toku vakcinacija protiv sezonskog gripa

U zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama na centralnom Kosmetu u punom je jeku kampanja vakcinacije protiv sezonskog gripa. Dom zdravlja u Gračanici u prvoj isporuci je dobio 480 doza vakcine, što je na nivou potreba njihovih pacijenata.

Od sezonskog gripa može da oboli i vakcinisana osoba ali je klinička slika vrlo blaža, istakla je, u izjavi za RTV Gračanica, lekar Doma zdravlja Ivana Vuksanović.

„I pored ove vakcine može da se oboli ali će klinički odgovor biti znatno blaži i mi takav odgovr očekujemo kod pacijenata koji imaju oslabljene imunološke snage organizma, kod pacijenata koji su na imunosupresivnoj terapiji, citostaticima ili koji boluju od drugih hroničnih nezaraznih bolesti, kao što su dijabetičari i hipertoničari. Moram da napomenem da veliki broj pacijenata, koji primi vakcinu uopšte ne oboli od gripa jer ona ima veoma dobar zaštitni efekat“, kazala je dr Vuksanović.

Ona je istakla da je uloga lekara da obavesti pacijente o značaju ove vakcine i da ih podstknu na vakcinaciju, a evidentno je, ističe dr Vukasnović da svake godine broj vakcinisanih raste.

Izvor: RTV Gračanica

KiMGračanicaDom zdravljavakcinacijasezonski grip
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva