:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Septembar 21, 2020   16:00

0

54

U Gračanici obeležena Mala Gospojina - Dan opštine Gračanica (foto)

Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci, poručio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović,   na svečanoj Akademiji povodom Dana opštine Gračanica, koji se obeležava na veliki pravoslavni praznik Malu Gospojinu.

Obeležavanje Dana opštine Gračanica Male Gospojine,  počelo  je jutros  u manastiru Gračanica svetom liturgijom na kojoj je uz manji broj prisutnih ,  prisutvovao i predsednik opštine , a nastavljeno svečanom Akademijom održanom u velikoj sali Doma kulture u Gračanici.

Obraćajući se prisutnima na Akademiji, predsednik opštine Srđan Popović  istakao je da je u nastaloj epidemiološkoj situaciji na rukovodstvu opštine bio težak i mukotrpan posao  koji je obavljen,  kako je kazao, lavovski i da se uprkos ovoj pošasti gradilo i pomagalo porodicama.

Svečanoj Akademiji ,  zbog još uvek aktuelnog  koronavirusa, prisustvovao je  manji broj gostiju,  među kojima su bili predstavnici Eparhije raško-prizrenske, pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Slađana Marković Stojanović, državni sekretar u ministarstvu obrazovanja,  narodni poslanik Skupštine Republike Srbije Milan Savić, direktori opštinskih odeljenja i odbornici SO Gračanica.

“Sabrali smo se danas na praznik Male Gospojine da obeležimo Dan naše opštine,  ove godine skromnije nego prethodnih zbog pošasti sa kojom se ceo svet nosi.To međutim ne umanjuje našu posvećenost prazniku i našem danu u kojem se podsećamo svega onoga što smo radili i postigli i da najavimo nove planove”, kazao je Popović, obraćajući se prisutnim gostima.

On je naglasio da je prošlo gotovo pola godine,  od trenutka kada smo svi shvatili da pandemija koja je zahvatila čitav svet, na žalost ograničava i  svaki deo našeg života.

“Na početku tog perioda suočili smo se sa teškim izazovima u zdravstvu i uspeli da savladamo ozbiljne probleme, paniku i nepoznanice koje prate ovu bolest.Uz podršku naše Vlade i Kancelarije za KiM uspeli smo da sačuvamo zdravstveni sistem i da omogućimo njegovo normalno funkcionisanje i da dobijemo svu neophodnu pomoć. U periodu koji ostaje iza nas, godini koja nije bila ni malo laka, u ekonomskom smislu, rukovodstvo naše opštine i svaki naš radnik pojedinačno,  trudili su se da urade sve što je u njihovoj moći, kako bi u našoj Opštini  stvorili preduslove da se svrsta u red najboljih", istakao je Popović.

Popović je rakao da je opština Gračanica, radeći na rešavanju problema u vremenu krize  nastavila  sa realizacijom planiranih razvojnih aktivnosti i projekata.

“Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci. Danas stvaramo uslove u kojima đaci dobijaju najbolje obrazovanje želimo da naši roditelji imaju dostojanstvenu starost i podršku,  sprovodimo projekte kojima se razvija naša opština, zbrinjavamo socijalno ugrožene porodice i mlade bračne parove, radimo na rešavanju ekoloških problema i unapređujemo život naše omladine. To je nit koja nas pokreće i motiviše”, kazao je predsednik opštine Gračanica.

On je naglasio da se  u  ovoj  opštini  oduvek  mnogo radilo i da je ovo je kraj  “poznat  po vrednim, pametnim  ljudima, dobrim domaćinima,  ljudima  koji se ne  stide da  uče  od  drugih, ali i ljudima koji će  rado svoje znanje preneti drugima”.

Sekretar eperhije raško prizrenske, otac Saša Mitrović, preneo je   blagosov episkopa raško prizrenskog Teodosija,  predsedniku opštine Srđanu Popoviću i svim meštanima povodom današnjeg praznika i pozvao  vernike da ostanu na putu Svetosavlja.

„Slušajući reč i volju božiju treba da budemo nesebični i da budemo bratoljubivi a nikako samoljubivi. Čestitam paraznik i slavu predsedniku opštine i građanima Gračanice sa željom da svima nama i onima koji vode ovu opštinu  i narod Presveta Bogorodica bude putovoditeljka da nas nauči da ostanemo narod božiji i hrišćani pravoslavci“, poručio je u besedi otac Saša Mitrović.

Zbog pandemije Kovida-19,  ove godine nije bilo manifestacija, koje su prethodnih godina pratile proslavu ovog velikog pravoslavnog praznika, koji opština proslavlja i kao svoj Dan.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva