:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2019   15:10

0

338

U Gračanici održan drugi međuopštinski sajam meda (foto)

Veliki broj pčelara iz svih krajeva Kosova i Metohije, okupio se danas u Gračanici  gde se održava drugi međuopštinski sajam meda.

Sajam  je otvorio zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, koji je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo masovnošću učesnika sajma.

„ Drago mi je da danas ovde vidim ovoliki broj pčelara i što se držimo dogovora od prošle i pretprošle godine kada smo sve ovo planirali i organizovali.Počeli smo sa jednim štandićem i rekli,  ako smo svi kao pčele, što je dobra metafora u ovom slučaju  i kad smo kao narod i kao država u pitanju, ako smo dobro organizovani ne može nam niko ništa i ne može nas ništa sprečiti da vredno radimo i dođemo do uspeha. Da bi do ovako nečeg došlo potrebno je, pre svega jedinstvo, rad i disciplina“, istakao je Kozarev, koji je kazao da će kancelarija za KiM i država Srbija i dalje podržavati ovakve i sve druge projekte u cilju poboljšanja života Srba na ovom prostoru.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da opština ima redovnu komunikaciju sa ovdašnjim Udruženjem pčelara „Nukleus“  i da oni vredno rade.

„Mi kao opština podržavamo sve manifestacije ovog vida,koje okupljaju naše građane i koje prezentuju sve ono dobro što naša opština ima  da pokaže. Drago mi je što se jedna ovakva manifestacija održava upravo u Gračanici, a mi kao opština  nastavićemo da podržavamo sve naše proizvođače i da u narednom periodu i ovu poljoprivrednu delatnost podignemo na još viši nivo“, kaže Popović.

Predsednik Udruženja pčelara „Nukleus“  Mladen Đokić, zahvalio se predstavnicima institucija, pre svega predsedniku opštine Gračanica Srđanu Popoviću, predsedniku Privremenog organa SG Priština Ljubinku Karadžiću i zameniku direktora Kancelarije za KiM Dušanu Kozarevu na podršci i pomoći u organizaciji Sajma meda, ali i u samoj podršci proizvođačima.

„Posebno napominjem da smo stupili u kontakt sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srbije, od kojeg smo dobili obećanje u pogledu pomoći za osnivanje Pčelarske zadruge, preko koje će našim pčelarima biti omogućene različite beneficije, poput sigurnog plasmana, skladištenja, prerade i pakovanja proizvoda u skladu sa sanitarnim propisima, kao  i nesmetani pristup najnovijim  tehnologijama pčelarstva“.

Na sajmu su uzeli učešće proizvođači iz opštine Gračanica , Štrpce, Zubin Potok, Leposavić Novo Brdo i čitavog Kosovskog Pomoravlja.

Specijalni gost Sajma meda u Gračanici je i međunarodni ocenjivač meda  Slobodan Jeftić, koji se i sam bavi pčelarstvom i trenutno ima 250 košnica.

„Pčelarstvo traži velika odricanja, kako finansijska, tako i u radu, zalaganju ali i učenju. Da bi bio dobar pčelar, moraš učiti iz knjiga, a ne guglati na internetu. Pčelarima treba stalna edukacij a, kako u oblasti same proizvodnje, tako i u pakovanju i plasmanu. Med sa Kosova i Metohije jedan od najkvalitetnijih na Balkanu,to znam jer sam ocenjivao kvalitet meda na nekim međunarodnim sajmovima“, kaže Jeftić.

Cena tegle meda na današnjem sajmu iznosila je 10 evra, a pored meda proizvođači su danas izložili i brojne proizvode na bazi meda, poput rakije medovače, propolis kapi i raznih krema na bazi meda.

Izvor: RTV Gračanica

KiMsajam medaGračanicaKozarevKancelarija za KiMPopović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva