:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Mart 06, 2020   21:43

0

172

U Gračanici održana tribina na temu: Paralela Crna Gora – KiM

U organizaciji Doma kulture Gračanica odžana je tribina na temu “Paralela Crna Gora-KiM(opstanak naroda i crkve u uslovima majorizacije)”.

Učesnici tribine bili su: Marko Milačić, Prava Crna Gora, Viktor Popović, pesnik, Stefan Filipović, politikolog i  Aleksandar Gudžić, istoričar.

Tribinu je otvorio Viktor Popović, pesnik, zahvalivši se Marku Milačiću na poseti dodavši da smo prepoznali pravi momenat da pružimo podršku bratskom narodu u Crnoj Gori na sada već epskoj bici koju vode u svojoj zemlji.

“Ono što imamo danas u Crnoj Gori je odlučnost srpskog naroda, da se bori, da ne da na sebe, na svoje svetinje i mislim da to kada pravimo paralelu između Crne Gore i Kosova i Metohije nešto što nama treba da bude za nauk”, reko je Popović.

Dodao je da je naš narod na KiM suočen sa pretnjom albanizacije, tačnije kosovarizacije i da se često seti reči našeg vladike kada su u pitanju naše svetinje “Ako su vaše, zašto ih rušite”, to je stanje svesti koje nas ovde okružuje.

Sa istorijskog aspekta govorio je Aleksandar Gudžić istoričar, gde je objasnio da današnji događaji u Crnoj Gori datiraju još iz 19.veka.

“Ovo što se danas dešava u Crnoj Gori nije rezultat političkih kalkulacija, aktivnosti vladajućeg režima u Crnoj Gori već nešto što traje godimana pa i vekovima, geneza koja stvara jednu novu naciju na račun srpske nacije u Crnoj Gori treba tražiti u politici Austrougraske već krajem 19.veka”, rekao je itoričar Gudžić.

Politikolog Stefan Filipović, govorio je o spornom zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i kako bi taj zakon uticao ukoliko bi se primenio na Kosovu i Metohiji. Rekao je i da je naš istorijski zadatak da neke svetinje ne damo, neke branimo a neke obnavljamo.

Gost Marko Milačić predsednik Prave Crne Gore, svoje izlaganje započeo je svojim utiscima o poseti Kosovu i Metohiji a poseban akcenat stavio je na Dečane, koje je prvi put posetio.

“Ja sam danas i tužan i srećan, kada vidim šta se dešava na Kosovu i Metohiji, a i šta može zadesiti nas u Crnoj Gori. Došao sam iz jedne okupacije u drugu okupaciju,” rekao je Milačić.
Učesnici i govornici na današnjoj tribini napravili su paralelu između dešavanja u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji.

Zajednička ocena koja provejava iz njihovih izlaganja je da Srbe ništa, uprkos celokupnoj situaciji, ne može razdvojiti, a da je jedan od osnovnih zadataka svih nas da branimo i sačuvamo naše svetinje.

Izvor: RTV Gračanica

KiMGračanicaParalela Crna Gora – KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva