:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Jun 25, 2019   17:51

0

140

U Gračanici promovisan “Vidovdanski glasnik”

U okviru Vidovdanskih svečanosti, u Domu kulture Gračanica danas je promovisan “Vidovdanski glasnik”, koji 27. godinu izlazi u okviru Vidovdanskog pesničkog bdenija, jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija na ovom prostoru.

Direktor Doma kulture Živojin Rakočević  rekao je da  tekstovi,  sa malim izuzecima, govore o suštinskom problemu Kosova i Metohije i poetike koja se vezuje za naše nasleđe i za Vidovdan.

“Novina je to što se, možda po prvi put, među koricama Vidovdanskog glasnika nude i neka sasvim konkretna rešenja i neki primeri za modele opstanka naše kulturne baštine i našeg nasleđa na Kosovu i Metohiji”, kazao je Rakočević.

O Vidovdanskom glasniku govorio je i pesnik i publicista Đorđe Јevtić, koji je posebno naglasio da je impresioniran mišljenjem docenta  dr Velibora Džomića, o tome  šta je rešenje za crkvu i državu,  u kontekstu onoga što sledi i na koji način će se rešavati.

Osim što je prevashodno posvećen Vidovdanu, njegovom značaju i obeležavanju kroz istoriju, Vidovdanski glasnik govori i o ljudima sa kojima je i započela ideja o proslavi Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu, kao centralnim mestima naše nacionalne, kulturne i duhovne istorije.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva