:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Jun 24, 2022   20:51

0

171

U Gračanici promovisana knjiga “Kosovska hronika Tomislava Sekulića”

U velikoj sali Doma kulture u Gračanici promovisana je knjiga “Kosovska hronika Tomislava Sekulića”, autora prof. dr Stojana Sekulića.

Poznavaoci lika i dela Tomislava Sekulića su imali priliku da se još jednom susretnu sa činjenicama i faktima iz života ove političke ličnosti.

Kako je sam autor naglasio, knjigu je počeo da piše 2010. godine, pre svega kao važan dokument za buduća pokoljenja.

“Ja sam do detalja opisao njegov život od rođenja do smrti. Sem što sam izneo i neke činjenice koje mnogi nisu znali, ja sam ispravio i neke, greškom ili namerno ili iz neznanja, iznešene netačne informacije o Tomislavu Sekuliću u nekim knjigama i nekim člancima, kao i u nekim časopisima”, rekao je na promociji dr Sekulić

Knjiga se sastoji iz četiri dela, tu su i njegovi intervjui, originalni rukopisi i dokumenta. Književnik Ratko Popović ističe da je Stojan Sekulić ovom knjigom odužio dug Gračanici.

“Gračanica je imala Tomislava Sekulića i treba da se ponosi time što je on bio naš savremenik i svim onim što je učinio, što je dao za Gračanicu i srpski rod uopšte, ne samo na prostoru Kosova i Metohije, nego i šire”, kaže Popović

O knjizi je na promociji govorio i istoričar Miloš Đorđević.

“Tomislav Sekulić pripada krugu znamenitih Srba iz različitih oblasti. U političkom radu ravan je jednom Bogdanu Radenkoviću, ravan je jednom Gliši Elezoviću. U naučnom radu kao stvaralac ravan je jednom Vuku Filipoviću. Pripadao je krugu ljudi o kojima se nije moglo govoriti ružno i negativno, a da to ne bude tendenciozno”.

Tomislav Sekulić umnogome je bio i vizionar. O tome svedoči i jedno poglavlje knjige, koje nosi naziv “Seobe kao sudbina”.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva