:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Avgust 01, 2020   15:11

0

72

U Habarovsku i dalje masovni anti-vladini protesti

Hiljade nezadovoljnih građana protestuju već treću nedelju u Habarovskom, glavnom gradu istoimene oblasti na dalekom istoku Rusije, zbog hapšenja gubernatora Sergeja Furgala, pod optužbom za saučesništvo u ubistvima izvršenim pre nego što se otisnuo u političke vode.

 

Prema pisanju TAS, ogorčeni građani smatraju da su optužbe protiv gubernatora Furgala neosnovane i zahtevaju da se sudski proces vodi u njegovom rodnom gradu, koji je više od 6.000 kilometara udaljen od Moskve.
Najveći broj demonstranata okuplja se tokom vikenda, u proseku do 10.000, iako vlasti tvrde da je na ulicama bilo najviše oko 3,5 hiljade ljudi.
Dok policija u Moskvi veoma brzo odreaguje na neprijavljene proteste i munjevito rastera demonstrante, lokalne policijske snage u Habarovsku do sada nisu intervenisale.
Furgal je na lokalnim izborima 2018. godine pobedio kandidata Putinove stranke Jedinstvena Rusija, osvojio lokalnu skupštinu i tokom svog mandata gradio imidž "čoveka iz naroda, narodnog gubernatora", pa je sebi smanjio platu, naredio prodaju jedne luksuzne jahte koju je kupila prethodna administracija i ponudio nove pogodnosti i pomoć sugrađanima.
Predsednik Vladimir Putin je na Furgalovu poziciju postavio Mihaila Degtiarijova iz Furgalove Liberalno demokratske partije kako bi smirio nezadovoljstvo građana.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva