:

:

TV Most

clock

Avgust 02, 2019   13:43

0

192

U hrvatskim mrtvačnicama na identifikaciju čekaju ostaci 911 nestalih osoba

U mrtvačnicama u Zagrebu, Osijeku i Rijeci se godinama nalaze posmrtni ostaci 911 osoba čiji identitet hrvatske vlasti nisu utvrdile, a u celom regionu je oko 4.000 takvih slučajeva, rečeno je danas na konferenciji za novinare Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza", posvećenoj 24. godišnjici akcije hrvatske vojske "Oluja".

Ljiljana Krstić iz Komisije Vlade Srbije za nestala lica je iznela podatak da se na spisku te institucije nalazi 1.686 osoba nestalih u Hrvatskoj.

Radi se o 366 državljana Srbije, 632 osobe srpske nacionalnosti sa državljanstvom Hrvatske i 688 lica koja ne ispunjavaju uslove Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, ali se vode u evidenciji, izjavila je Ljiljana Krstić.

Prema njenim rečima, za proteklih godinu dana je u Hrvatskoj izvršena ekshumacija 24 Srba stradala 1995. u akcijama "Bljesak" i "Oluja", dok je utvrđen identitet 40 lica.

Od 2001. godine je ekshumirano oko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti, a utvrđen je identitet 980, izjavila je Ljiljana Krstić.

Ona je iznela podatak da je u Hrvatskoj registrovano 36 grobnih mesta, ali da ekshumacija nije izvršena.

Predsednik Udruženja "Suza" Dragana Đukić je rekla da je Hrvatska jedina zemlja u regionu u kojoj se ne obavlja ekshumacija poznatih grobnica.

Kada će onda doći na red skrivene grobnice, upitala je Dragana Đukić.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe regiona Miodrag Linta je izjavio da bi beogradsko Tužilaštvo za ratne zločine trebalo da podiže optužnice ne samo protiv Srba, već i protiv pripadnika hrvatske vojske, policije i paravojnih jedinica odgovornih za zločine nad Srbima.

Ne mogu se uspostaviti normalni odnosi sa državom u kojoj se slave ratni zločinci, ocenio je Linta.

Izvor: FoNet

Hrvatskanestaliidentifikacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva