:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Decembar 22, 2019   17:23

0

155

U Hrvatskoj izbori teku mirno, manje nepravilnosti

Hrvatski predsednički izbori protiču mirno, građani prijavljuju manje nepravilnosti koje se rešavaju u hodu, ali nema ništa što bi uticalo na regularnost izbora, navode iz hrvatske Državne izborne komisije.

Potpredsednica Komisije Ana Lovrin kaže da su na jednoj društvenoj mreži objavljeni "rezultati" glasanja u Australiji i da je upozoren štab tog predsedničkog kandidata čiji su posmatrači to objavili, da to ne čine jer krše izbornu tišinu.

U Australiji, Japanu, Kini i Indoneziji, zbog vremenske razlike, predsednički izbori su već zaključeni, na sedam biračkih mesta u tim državama glasalo je 1.100 birača, prenosi Hina.

Lovrin kaže da stiže malo dojava o kršenju izborne tišine, ali je primećeno da se na nekim portalima objavljuju snimci i razgovori s predsedničkim kandidatima na glasanju, što je nedopustivo.

Policija, pak, nije saopštila da je bilo incidenata tokom izbornog dana.

Lovrin je potvrdila da su četiri od 6.533 biračkih mesta u Hrvatskoj i inostranstvu, u nedelju ujutro nekoliko minuta kasnila s otvaranjem u 7.00 sati, među njima i ono u Mostaru, što ne utiče na regularnost izbora.

Kao razloge, ističe, one tehničke prirode, jedan smrti slučaj i kašnjenje predsednika lokalnog Biračkog odbora.

Na hrvatske predsedničke izbore, na kojima se bira između 11-oro kandidata i kandidatkinja, do podneva je izašlo 550.000 birača, 100.000 više nego pre pet godina.

Kako je najavljeno, u 17.00 sati Državna izborna komisija objaviće nove podatke o broju izašlih birača, a prve izborne rezultate objaviće već sat po zatvaranju birališta, u 20 sati.

Hrvatskoj zajednici u Srbiji, zakonom je omogućeno da glasa na izborima. Jedno od biračkih mesta, otvoreno je u hrvatskom konzulatu u Subotici.

Od četiri velika hrvatska grada, najbolji odziv na birališta do 11.30 bio je u Osijeku - 18,6 posto, potom u Zagrebu, gde je glasalo 17,2 posto birača, odnosno njih nešto više od 106.000, dok je u Splitu odziv iznosio 14,3 odsto i u Rijeci 12, 9 procenata.

U gradovima sedištima županija, najveći odziv imaju Požega, Varaždin i Koprivnica, oko 21 posto, a najmanji Dubrovnik, Šibenik i Zadar - oko 12 odsto.

U BiH je prepodne glasalo 6.211, a u Nemačkoj 3. 425 birača.

Pravo izlaska na hrvatske predsedničke izbore u zemlji i inostranstvu ima tri miliona i 855.000 birača, navela je Hina.

Vučić o izborima: Ne mešam se, ali ne verujem u prognoze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom današnjih predsedničkih izbora u Hrvatskoj, da ne želi da komentariše unutrašnje stvari drugih zemalja, da će Srbija svakako nastaviti da gradi dobre odnose sa tom državom, ali I da ne veruje u zvanične prognoze.

“Ne mešam se nikada u unutrašnje stvari drugih zemalja, nisam tako uveren u zvanične prognoze”, rekao je Vučić na Divčibarama.

Napomenuo je da su njegovi zaključci malo drugačiji posle javnog sučeljavanja kandidata, jer, kako kaže, čini mu se da politiku bolje poznaje od ljudi koji se time ne bave.

“Mi ćemo da gradimo dobre odnose, neka bude da se oni bolje razumeju od mene. Nikada i ni od koga nećemo trpeti poniženja, ni prema srpskom narodu ni prema srpskoj državi”, zaključio je Vučić.

Izvor: Танјуг

Hrvatskaizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva