:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2019   16:58

0

223

U Hrvatskoj osuđen Srbin zbog ratnog zločina protiv zarobljenika

Sud u Zagrebu osudio je bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane Pakrac Stojana Vujića, u odsustvu, na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv zarobljenika.

U obrazloženju presude se kaže da je Vujić, koji je zajedno s većim brojem pripadnika srpske paravojne formacije 1. septembra 1991., nakon minobacačkog i pešačkog napada na selo Doljane, tukao vezane zarobljenike pripadnike MUP i seoske straže.

On je, zajedno s ostalim pripadnicima Teritorijalne obrane Pakrac, pucao iz blizine zbog čega su preminula trojica zarobljenika, a ostala petorica teško su ozleđena, navodi se u obrazloženju.

Sudija Dražen Kevrić je u obrazloženju presude istakao da je u dokaznom postupku i saslušanju svedoka nedvosmisleno dokazano da je Vujić učestvovao u napadu na selo Doljane, a potom i u maltretiranju zarobljenika, njihovom ranjavanju sa smrtnom posledicom.

Sudija je rekao da je Vujić dodatno prepoznat po grbi.

Tokom postupka je utvrđeno da je u susednom selu živela osoba sa sličnom deformacijom, ustanovljeno je da je reč o znatno starijoj osobi drugačije telesne građe od Vujića, čime je isključena zamena identiteta.

Presuda Vujiću donesena je u ponovljenom postupku budući da je bjelovrski sud, u prvostepeni postupak, doneo oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza.

Odlukom Vrhovnog suda od 12. oktobra 2006. prihvaćena je žalba tužilaštva i ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda i predmet je vraćen na ponovno suđenje, prenosi Indeks.

Izvor: FoNet

Hrvatskaratni zločinSrbinosuđen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva