:

:

TV Most

clock

April 02, 2020   18:06

0

46

U Hrvatskoj potvrđeno 1.011 zaraženih, u Crnoj Gori 140 obolelih; U Republici Srpskoj 267, preminuo muškarac, u BiH 532 inficiranih

Sa 48 novih slučajeva Hrvatska je danas prešla 1000 zaraženih korona virusom I ima ih ukupno 1011, rečeno je na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Ministar zdravlja Vili Beroš je rekao da je tih 48 novih slučajeva registrovano u poslednjih 24 sata, da je još jedna osoba preminula, dok je na respiratoru 35 osoba.

Sa još jednim preminulim od korona virusa, Hrvatska sada ima ukupno sedam. Beroš je rekao da je žalostan zbog toga što se u Splitu mladi i dalje okupljaju po kaficićima, piju pića i zabavljaju se.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je pokazao grafikon koji pokazuje da u Splitu I okolini značajno raste broj novozaraženih.

Capak je pozvao državljane Hrvatske koji žive u inostranstvu da za Uskrs ne dolaze ud omovinu. A ako dođu, poručio im je, moraće u 14-todnevnu izolaciju.

"Poručujemo da u ovom trenutku nije pametno putovati”, rekao je Capak.

Šef Štaba I ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je rekao da je do sada izdato 12.736 propusnica. Onima koji krše izolaciju je poručio da neće jačati policijske kontrole, ali da je kod 1.024 građana utvrđeno da su prekršili tu meru.

U Crnoj Gori 140 zaraženih

U Crnoj Gori je registrovano 17 novih slučajeva obolelih od koronavirusa i sada ih je ukupno 140, saopštio je epidemiolog Senad Begić. U karantinu se nalazi 1.028 osoba.

Begić je na redovnoj onlajn konferenciji za novinare rekao da je sreda bila još jedan težak dan za Crnu Goru.

U Crnoj Gori dva pacijenta životno ugrožena

Dva od 20 pacijenata, koji su hospitalizovani u Kliničnom centru Crne Gore zbog zaraze korona virusom, su na respiratoru i životno su ugroženi, saopštio je danas direktor te medicinske ustanove Jevto Eraković.

On je rekao da je 14 pacijenata na Infektivnoj klinici i šest na intenzivnoj nezi.

"Imamo potpunu kontrolu nad epidemijom", tvrdi Eraković, preneo je portal RTCG.

Prema poslednjim informacijama, u Crnoj Gori je do jutros od virusa korona obolelo 140 osoba.

Pod epidemiološkim nadzorom je preko 6.000 ljudi.

Zatvorenici žele prevenciju

Grupa zatvorenika koji služe kaznu u zatvorima Crne Gore traže od vlade da iz zaštiti od eventualnog širenja korona virusa, dok iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) tvrde da su doneli krizni plan rada i obezbeđenja u slučaju pojave virusa u zatvorskim objektima.

Zatvorenici u otvorenom pismu UIKS-u kažu da su ćelije pretrpane I da sobu od 30 kvadrata deli osam do deset osoba, dok sobu od 14 kvadrata dele četiri osobe.

"Moguće je da se desi da jedna osoba bude zaražena, i pored izolacije i bez kontakta sa spoljnim svetom, nastao bi veliki problem. To je moguće i pored pojačane kontrole ulaska u UIKS službenika Uprave", navode zatvorenici u pismu vladi, piše podgorički Dan.

Smatraju da je ovo idealna prilika za vladu da pokaže nepristrasnost kada se radi o pogodnostima i statusu među osuđenicima, kao što je to bio slučaj ranije, pre virusa.

Oni predlažu da vlada donese odluku prema kojoj bi kapacitet u UIKS-u bio usklađen sa odlukama nadležnih donesenim usled pandemije virusa korona.

Iz UIKS-a, međutim, kažu da su nadležni, s obzirom da se radi o ustanovi zatvorenog tipa, gde boravi više lica, a uvažavajući činjenicu da je očuvanje bezbednosne funkcije jedan od osnovnih zadataka zatvorskog sistema, doneli i krizni plan rada i obezbeđenja u slučaju pojave virusa unutar zatvora.

Definisane su, tvrde, i mere prevencije: držanje socijalne distance, dezinfekcija prostorija i javnih površina unutar UIKS-a, povećanje broj lica koja rade na održavanju higijene, smanjenje frekventnosti zaposlenih, kao i drugih lica, zabrana poseta i pogodnosti zatvorenicima, kao i druge mere.

Preminuo muškarac srednje životne dobi u Republici Srpskoj

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminuo je pacijent, muškarac srednje životne dobi, saopšteno je iz te medicinske ustanove.

Navodi se da je reč o pacijentu iz Prijedora koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja.
Pacijent je lečen u Klinici za infektivne bolesti od 20. marta, a preminuo je juče u popodnevnim satima.

Inače, ministar zdravlja Alen Šeranić izjavio je ranije da je ukupan broj broj zaraženih u Srpskoj porastao na 267.
Pod zdravstvenim nadzorom 15.844 osoba. Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 9.636.

Do sada je testirano ukupno 1.999 osoba, a ukupan broj oporavljenih osoba od novog virusa korona u Republici Srpskoj je 14 i sve osobe su iz Banjaluke.

U Republici Srpskoj su umrle četiri osobe od virusa korona. 

U BiH broj zaraženih porastao na 532, 16 umrlo

U poslednja 24 sata broj zaraženih osoba korona virusom u BiH porastao je za 73 i sada ih je ukupno 532 osobe, 20 je ozdravilo od početka epidemije u toj zemlji, a 16 ih je umrlo.

Samo danas umrla su tri pacijenta na području BiH.

Danas je pet beba testirano na korona virus nakon zatvaranja odeljenja na pedijatriji u Tuzli.

U Makedoniji 389 zaraženih

Ministarstvo zdravstva Severne Makedonije saopštilo je danas da je u protekla 24 sata potvrđeno 30 novih slučajeva korona virusa i pa je sada ukupno 389 obolelih.

Tokom proteklog dana i noći testirane su 342 osobe, a do sada je ukupno na kovid-19 testirano 4.117 sumnjivih slučajeva, prenosi TV21.

Najviše zaraženih je u Skoplju 195, Kumanovu 62 i Debru 47.

Premijer tehničke vlade Oliver Spasovski obavestio je danas da je Vada Severne Makedonije u cilju saniranja ekonomskih posledica epidemije odlučila da svim radnicima u firmama koje se prijave za pomoć da bi spasile radna mesta, isplati minimalac za april i maj od 14.500 denara, što je oko 243 evra.

To je, kako je saopšteno, jedna od mera drugog paketa ekonomskih mera za borbu protiv krize izazvane pandemijom korona virusa, a očekuje se da će ovom merom biti obuhvaćeno više od 250.000 zaposlenih.

Izvor: Танјуг, FoNet

koronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva