:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

Novembar 20, 2023   8:02

0

43

U izraelskom napadu na bolnicu u Pojasu Gaze ubijeno najmanje 12 osoba

Najmanje 12 osoba ubijeno je u napadu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na Indonežansku bolnicu u Pojasu Gaze, javila je Al Džazira. Među poginulima su lekari i pacijenti dok izraelski tenkovi nastavljaju da opkoljavaju bolnicu.

Uništena je glavna operaciona sala, rekao je izvor Al Džazire iz bolnice.

Medicinski tim je za Al Džaziru rekao da je bolnica napadnuta tokom noći bez prethodnog upozorenja i da osoblje bolnice traži hitnu pomoć od UN i Crvenog krsta.

Izrael je ranije optužio indonežansku bolnicu da je baza za operacije Hamasovih boraca, što je uprava bolnice negirala.

Izraelske tenkovske granate pogodile su i obližnju kuvajtsku školu u kojoj se sklanjaju stotine porodica.

IDF: Trojica Hamasovih komandira četa ubijeni u vazdušnom napadu

U vazdušnim napadima u Pojasu Gaze tokom noći, ubijena su tri komandira četa Hamasa, saopštile su Izraelske odbrambene snage.

IDF kaže da su napadi izvedeni nakon obaveštajnih informacija o njihovom boravištu koje su dali Šin Bet i Uprava za vojnu obaveštajnu službu.

Dodaje se da je identifikovana grupa Hamasovih operativaca koji su krenuli u zgradu blizu njih u Pojasu Gaze i pozvali na vazdušni napad.

Kako navodi izraelska vojska, zgrada je takođe korišćena kao skladište oružja i uništena je u napadu.

Gamlijel: Treba da se promoviše dobrovoljno preseljenje Palestinaca iz Gaze

Izraelska ministarka obaveštajnih službi iz vladajućeg Likuda Gila Gamlijel izjavila je da bi međunarodna zajednica trebalo da promoviše, kako je navela, "dobrovoljno preseljenje" Palestinaca iz Pojasa Gaze na lokacije širom sveta.

Gamlijel je u članku za Džeruzalem post istakla da bi jedna od mogućnosti nakon rata bila "promovisanje dobrovoljnog preseljenja Palestinaca iz Gaze" van Pojasa iz, kako je navela, humanitarnih razloga. Navela je da međunarodna zajednica, umesto da usmerava novac za obnovu Gaze ili za Agenciju UN za palestinske izbeglice, može da pomogne u troškovima preseljenja Palestinaca u zemlje širom sveta.

"Moramo pokušati nešto novo i pozivamo međunarodnu zajednicu da pomogne da to postane stvarnost", istakla je Gamlijel.

Ona je ocenila da bi to bilo rešenje za sve jer bi civili iz Gaze našli, kako je navela, bolji život, a to bi bila i pobeda za Izrael nakon rata.

Svaki nagoveštaj preseljavanja Palestinaca je veoma kontroverzan u arapskom svetu, a Egipat, koji se graniči sa Pojasom Gaze, uporno je odbijao da se bavi čak i privremenim preseljenjem izbeglica iz Gaze na svoju teritoriju tokom rata, navodeći da moraju ostati u Pojasu, preneo je Tajms of Izrael.

Ministri arapskih i islamskih država pozvali na primirje u Gazi

Ministri arapskih i islamskih država pozvali su na hitno primirje u Pojasu Gaze i isporuke humanitarne pomoći u tu palestinsku enklavu.

Šef kineske diplomatije Vang Ji poručio je tokom sastanka sa diplomatama iz arapskih i muslimanskih zemalja da međunarodna zajednica mora da preduzme hitne mere kako bi zaustavila "humanitarnu katastrofu" koja se odvija u Gazi, prenosi Gardijan.

"Hajde da radimo zajedno na brzom smirivanju situacije u Gazi i vraćanju mira na Bliskom istoku što je pre moguće", rekao je Vang. On je potvrdio da Kina u potpunosti podržava poziv na prihvatanje rešanja o dve države.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan al Saud rekao je da bi međunarodna zajednica trebalo da preuzme odgovornost i da zaustavi Izrael.

Delegacija arapskih ministara, koja bi trebalo da se sastane sa zvaničnim predstavnicima svih zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, takođe pokušava da izvrši pritisak na Zapad da odbaci izraelska opravdanja da su vojne akcije protiv Palestinaca čin samoodbrane, prenosi Rojters.

Tokio namerava da direktno komunicira sa Hutima u vezi sa otetim brodom

Japan kaže da će se „direktno približiti“ jemenskim pobunjenicima Hutima koje podržava Iran nakon što su zaplenili brod koji je delimično u vlasništvu izraelskog biznismena i kojim upravlja japanska firma sa oko 25 članova posade.

Ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava kaže da Tokio komunicira sa Izraelom, i apeluje na Saudijsku Arabiju, Oman, Iran i druge zainteresovane zemlje da snažno utiču na Hute da prevremeno puste brod i članove posade.

"Naša vlada će nastaviti da preduzima neophodne mere u saradnji sa zainteresovanim zemljama, uzimajući u obzir situaciju“, dodala je Kamikava.

Portparol vojske Huta Jahja Sari rekao je da su pobunjenici u nedelju zauzeli "izraelski brod".

Plovilo pod zastavom Bahama registrovano je na britansku kompaniju, koja je delimično u vlasništvu izraelskog tajkuna Abrahama Ungara.

Brod je u trenutku otmice bio iznajmljen japanskoj kompaniji.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva