:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

Februar 11, 2024   13:55

0

54

U izraelskom napadu na Rafu poginulo desetoro dece

Najmanje 44 poginulih u izraelskom napadu na Rafu, od čega su desetoro deca. Izraelske trupe pripremaju se za ulazak u Rafu, a naložena je i priprema planova za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući taj grad.

Nastavlja se sukob Izraela i Hamasa. Desetine Palestinaca ubijene su u izraelskom napadu na Rafu. Pomoć izbeglicama u Pojasu Gaze otežano stiže ili je potpuno blokirana.

Neimenovani zvaničnik Hamasa saopštio je da su razgovori o primirju koji su održani u Egiptu bili "pozitivni i dobri".

Izraelska vojska je prvi put u borbama u Gazi primenila  vojnu tehnologiju sa veštačkom inteligencijom, što je izazvalo strah od upotrebe autonomnog oružja u modernom ratovanju.

Povodom najavljene izraelske operacije u Rafi reagovale su Ujedinjene nacije, Bela kuća, kao i brojne države Bliskog istoka, upozoravajući na moguće ishode.

Trenutno se u Rafi nalazi oko milion ljudi, od čega je preko 700.000 interno raseljenih Palestinaca, koji se usred prenaseljenosti suočavaju sa širenjem zaraznih bolesti i rizikom od gladi.

IDF: Eliminisani borci i uništena infrastruktura Hamasa u zapadnom Kan Junisu

IDF je saopštio da su trupe na terenu eliminisale borce i infrastrukturu Hamasa u zapadnom delu Kan Junisa.

Dodaje se da su izraelske snage usmerile avion koji je gađao tri vojna skladišta i odred hamasovaca.

Hamas: Najavljena ofanziva Izraela na Rafu obustaviće pregovore o taocima

Predstavnik Hamasa izjavio je za kanal Hamasa, Al Aksa, da će, ukoliko Izrael započne ofanzivu na Rafu na granici sa Egiptom, gde se sklonilo oko milion raseljenih Palestinaca, obustaviti sve pregovore o sporazumu za oslobađanje talaca, preneo je Tajms of Izrael.

Brigade Kasam: U izraelskim udarima poginulo dvoje a povređeno osam talaca

U izraelskim udarima na pojas Gaze u proteklih 96 sati ubijena su dva izraelska taoca i teško ranjeno osam, saopštile su Hamasove brigade Al Kasam na Telegramu.

"Njihovi uslovi postaju sve opasniji u svetlu nemogućnosti da im se obezbedi odgovarajući tretman. (Izrael) snosi punu odgovornost za živote povređenih u svetlu njihovog nastavka bombardovanja“, navodi se u saopštenju u vezi sa preostalim taocima.

Tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra, Hamas je oslobodio više od 100 izraelskih i stranih talaca u zamenu da Izrael oslobodi oko 240 palestinskih zatvorenika.

Glavni izraelski vojni portparol kontraadmiral Danijel Hagari rekao je u utorak da je 31 od preostalih talaca koje Hamas drži u Gazi mrtav.

Vlasti u Jerusalimu tvrde da se još 136 talaca i dalje nalazi u Gazi.

Kac: Lazarini da podnese ostavku zbog Hamasovog štaba

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zatražio je danas ostavku šefa Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama Filipea Lazarinija, jer je, kako tvrdi, znao da se ispod jednog od objekta nalazio Hamasov štab.

"Otkriće ispod sedišta Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama u Gazi ukazuje na duboku povezanost sa Hamasom, uključujući korišćenje prostora za terorističke aktivnosti, pristupa terorističkim tunelima. To zahteva momentalnu akciju. Tvrdnja Lazarinija da nije bio svestan da se ispod njihovog objekta nalazi štab Hamasa, ne samo da je apsurdna, već je uvreda za zdrav razum. Njegova momentalna ostavka je imperativ", naveo je Kac na platformi X.

Izraelske odbrambene snage i obaveštajna agencija Šin Bet rekli su da su njihove operacije u gradu Gaza prethodnih nedelja dovele do otkrića "tunelskog ulaza" kod škole kojom upravlja humanitarna agencija UN.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva