:

:

TV Most

clock

April 09, 2020   15:42

0

85

U K. Mitrovici i Zvečanu zabrana kretanja od podneva do 6 časova ujutru

Nakon zasedanja kriznih štabova, doneta je odluka da se počev od petka, 10. aprila, na teritoriji opština Kosovska Mitrovica i Zvečan, uvede zabrana kretanja u periodu od 12 časova  (od podneva) do 6 časova ujutru, saopštio je gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Goran Rakić. Ova mera biće na snazi naredne dve nedelje.

 “Nakon povećanog broja inficiranih koronavirusom u našim opštinama čime je definitivno povećana opasnost širenja virusa među građanima, što nam potvrđuju i epidemiološki izveštaji, uz punu koordinaciju sa Institutom za javno zdravlje, epidemijskim službama, rukovodstvom naših zdravstvenih institucija kao i Ministarstvom zdravlja, doneli smo odluke o uvođenju novih mera kako bi zaštitili naše građane”, saopštio je Rakić.

On je na konferenciji za medije rekao da će svi zaraženi biti smešteni u karantin u Studentskom centru – Kosovska Mitrovica.

Kretanje će prema Rakićevim rečima, biti dopušteno zaposlenima u zdravstvu, u dostavi prehrane i svima koji su, po prirodi posla, u ovom trenutku u stanju radne obaveze .

“Izuzetak su lica koja su angažovana u okviru osiguranja lanca snabdevanja građana, što su prehrana i lekovi i slično, institucija iz zdravstvene službe, sektora bezbednosti, rukovodstvo i ostalo osoblje opština kao i članovi kriznih štabova”, rekao je Rakić.

On je naglasio da su iz ove zabrane izuzeti građani kojima je preko potrebna lekarska pomoć i da se ukoliko neko sumnja na simptome korona virusa, može javiti dežurnim lekarskim službama i Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica.

Ova mera uvodi se kako bi se broj zaraženih na području ove dve opštine postepeno smanjivao a potom i potpuno suzbio, poručuju iz štabova.

Rakić navodi da mere ostaju na snazi uz podsećanje da je u periodu kada je omogućeno kretanje građana od 6 do 12 časova, zabranjeno okupljanje na otvorenom i zatvorenom prostoru, osim u aktivnostima i radu na sprečavanju pandemije, kretanje u grupi više od dva lica osim ako su to porodice sa malom decom.

Obavezna je i fizička udaljenost od dva metra kao i upotreba zaštitnih maski i rukavica napolju. Svi prodajni objekti su dužni da više puta u toku dana dezinfikuju svoje prostorije dok u njima istovremeno mogu trgovati dva klijenta.

Gradonačelnik Severne Mitrovice je pozvao građane pokažu razumevanje i poštuju propisane mere, jer su, kako je on rekao, one donete za dobrobit svakog građanina.

“Svesni situacije u kojoj se nalazimo, znamo da se ovim merama ograničavaju određena prava i sloboda građana ali situacija sa pandemijom koja najdirektnije ugrožava najveću vrednost koju imamo a to je život, ove mere se preduzimaju jer su najbolji način da se izborimo i pobedimo. Pozivam sve građane na podršku i razumevanje u ovim merama jer je ovo borba svih nas. Svaki pojedinac je karika u lancu života i hajdemo zajedno da budemo najjača karika ove odbrane života”, poručio je Rakić.

Trenutno, na teritoriji Opštine Kosovska Mitrovica, koronavirus je potvrđen kod 20 ljudi, dok je u Zvečanu 10 pacijenata pozitivno.

Kosovska Mitrovica i Zvečan su najpre, zbog povećanog broja zaraženih, stavljene u krantin, da bi potom kretanje bilo zabranjeno i između ove dve opštine.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva