:

:

TV Most

Foto: Profimedia

SAD

clock

Jul 09, 2023   10:50

0

45

U Kanadi u Nijagara Folsu velika manifestacija povodom dana rođenja Nikole Tesle

U Kanadi u Nijagara Folsu, u organizaciji Srpske škole "Nikola Tesla", danas će biti obeležen dan rođenja Nikole Tesle, u čiju će čast dva dana za redom Nijagarini vodopadi, uz spektakularni vatromet, biti obasjani u bojama srpske trobojke.

"Državi Srbiji je učinjen poseban izuzetak u čast Nikole Tesle, jer svaka nacija ima pravo da traži da se vodopadi osvetle nacionalnim bojama samo jednom godišnje - za obeležavanje državnog praznika", rečeno je Tanjugu u Srpskoj školi "Nikola Tesla".

Pozvali su sve da se pridruže programu koji organizuju i da, kako navode, uz zvuke trube i Tesline omiljene pesme "Tamo daleko", uživaju u spektakularnom vatrometu i pogledu na Nijagarine vodopade koji će od 22.00 do 22.15 sati zasijati u bojama srpske zastave.

Srpska škola, koja godinama na taj veliki dan organizuje manifestacije, ove godine pokrenula je Prvi međunarodni festival - Dan Nikole Tesle, zahvaljujući tome što je Ontario, najveća kanadska provincija sa 15 miliona stanovnika, pre tri godine 10. jul proglasila za Dan Nikole Tesle, a za šta je zaslužan kanadski poslanik Tom Rakočević.

"Glavni cilj događaja je da kroz edukaciju i zabavu glasno progovorimo o Teslinom značaju za celo čovečanstvo, sa tendencijom da se život i delo našeg velikog genija jednog dana nađu u udžbenicima kanadskog obrazovnog sistema", naveli su organizatori za Tanjug.

Prvi međunarodni festival će, kako su precizirali, biti održan od 18 do 23 časa, u Kvin Viktorija parku u Nijagara Folsu, navode iz škole, koja je 13 godina obeležavala rođendan velikog naučnika manifestacijom Dan Nikole Tesle. Zahvaljujući podršci ambasade Srbije u Otavi i brojnih kanadskih i srpskih zvaničnika, festival je dobio najlepšu lokaciju, park uz same Nijagarine vodopade, kao i publicitet koji zaslužuje.

"S obzirom da je festival internacionalnog karaktera, imaćemo izvođače raznih nacionalnosti iz sveta umetnosti i nauke, okupljenih oko iste ideje - Tesla, moja inspiracija", rekli su organizatori.

U okviru zvaničnog dela programa, publici će se obratiti gradonačelnik Nijagare Jim Diodati, ambasador Srbije Dejan Ralević, predstavnici Nijagara parkova, političari srpskog porekla u kanadskom parlamentu i predstavnici kanadskog ministarstva obrazovanja.

Putem video linka obratiće se i Upravnik Nardone biblioteke Srbije, pisac i američki univerzitetski profesor Vladimir Pištalo, koji će govoriti o svojoj knjizi "Tesla, portret među maskama", za koju je dobio Ninovu nagradu.

Uvodni deo programa zatvoriće gost iznenađenja, dok će zabavni deo programa biti ispunjen mnogobrojnim plesnim i folklornim nastupima, kao i koncertima bendova različitih muzičkih žanrova.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva