:

:

TV Most

clock

Maj 08, 2023   16:29

0

61

U koncept dualnog obrazovanja ulaže se 2,34 miliona evra

Regionalni čelendž fond (RČF) danas je, na svečanoj ceremoniji, dodelio 2,34 miliona evra bespovratnih sredstava za kupovinu opreme i infrastrukturne radove, kao i obuku zaposlenih za pet najuspešnijih konzorcijuma obrazovnih institucija iz Srbije, koje blisko sarađuju sa kompanijama na jačanju stručnog i dualnog obrazovanja, 

Iz Srbije je izabrano pet konzorcijuma sa 29 kompanija, tri visokoškolske i dve srednjoškolske obrazovne institucije, koji su konkurisali na Drugi javni poziv Fonda, za koji je bilo 123 prijava iz šest ekonomija Zapadnog Balkana, uključujući 19 iz Srbije. 

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović je rekao da je jedna od najvažnijih stvari za koje se Komora bori, stvaranje jake veze između obrazovnog sistema i privrede.

"Obrazovni sistem treba da proizvodi kadrove koji su sposobni da se što pre uključe i da rade na modernim i aktuelnim tehnologijama. To je potreba biznisa. Ovakav projekat za Srbiju i srpsku privredu je izuzetno značajan pošto predstavlja konkretnu pomoć i podršku ka onomo što nam je cilj", rekao je Vesović.

Kako je objasnio, Srbija je jedina zemlja u regionu koja je uspela da usvoji zakon o dualnom obrazovanju, kao i da obezbedi mogućnosti da on funkcioniše.

"RČF je podrška konceptu dualnog obrazovanja, ali, takođe, i modelu neformalnog obrazovanja. Ovime je omogućeno da škole i fakulteti imaju vrhunsku opremu, i da u konzorcijumu kroz rad sa kompanijama praktično spremaju đake i studente da budu spremni i osposobljeni da rade na najnovijim tehnologijama", objasnio je Vesović. 

On je rekao da je izuzetno bitno za sve zemlje Zapadnog Balkana ekonomija privlačenja stranih investicija, koje mogu da ubrzaju ekonomski razvoj celog regiona.

"Pet konzorcijuma je izabrano, i jako je važno da u okviru tih konzorcijuma imamo čak 29 kompanija, tri visoko školske obrazovne isntitucije, kao i dve srednjoškolske", rekao je Vesović.

On je pozvao škole fakultete i kompanije da zajednički, kao konzorcijumi da od 22. maja prijavljuju svoje nove projekte.

Šef Odeljenja za razvojnu saradnju iz ambasade Nemačke u Srbiji Kristijan Šiling je objasnio da je ovo jedan od najbitnijih projekata za njih.

"Uspeli smo da napravimo jedistveni alat koji će u ovom projektu okupljati škole, univerzitete i kompanije. Ovaj projekat je jedinstven iz razloga što obuhvata i okuplja kvalifikovanu radnu snagu.  Pomoću njega će radna snaga biti kvalifikovana za različite poslove koji su potrebni za lokalne i internacionalne kompanije", rekao je Šiling.

Kako je objasnio, projekat generiše velike interese, a nemačka Vlada je opredelila za njega još dodatnih 7,63 miliona evra u saradnji sa prijateljima iz Švajcarske.

Koordinator RČF projekta iz Komorskog investicionionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6) Balša Ćulafić je rekao da je regionalni fond za izazove finansijski mehanizam osmišljen da usavrši stručno obrazovanje, posebno kod mladih.

"RČF finansira Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) preko Nemačke razvojne banke (KfW) u iznosu od 65,5 miliona evra, a sufinansira švajcarska Vlada posredstvom Švajcarske razvojne agencije", objansio je Ćulafić.

On je rekao da je povod današnje svečanosti dodela ugovora za konzorcijume čiji su projekti odabrani za finansiranje.

"Od ukupno 19 prijavljenih odabrano je pet projekata, a ukupan fond predviđen za njih iznosi 2,34 miliona evra. Ovaj projekat će pomoći mladima da razvijaju specifične i stručne veštine", rekao je on.

Moramo se prilagođavati promenama na tržištu rada, objašnjava Ćulafić.

"Ovaj projekat pokriva sve detalje koji su do sada pokazali veliki jaz između sistema obrazovanja i potreba tržišta", rekao je on.

Obrazovne institucije koje će učestvovati u projektu finansiranja su Akademija tehničko vaspitačkih strukovnih studija iz Niša, Fakultet tehničkih nauka iz Čačka, Mašinsko-saobraćajna škola iz Čačka, Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu, kao i Saobraćano-tehnička škola iz Zemuna.

Projekat RČF finansira Savezno ministartvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) preko Nemačke razvojne banke (KfW). 

Glavni partneri u implementaciji su Komorski investicioni forum (WB6CIF) i Privredna komora Srbije, a projekat kofinansira i Švajcarska međunarodna razvojna saradnja (SDC).

Izvor: T a n j u g

dualno obrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva