:

:

TV Most

SAD

clock

Decembar 20, 2022   21:19

0

41

U Kongresu SAD predstavljen predlog budžeta od 1.700 milijardi dolara

Kongresni lideri predstavili su danas vladin predlog zakona o javnoj potrošnji, odnosno budžetu, u vrednosti od 1.700 milijardi dolara, koji uključuje i do sada najveći paket pomoći Ukrajini i iznosio bi 45 milijardi dolara.

U predlogu zakona je predviđeno povećanje od gotovo 10 odsto za odbranu i otprilike 40 milijardi dolara za pomoć zajednicama širom Sjedinjenih Država, koje se oporavljaju od suša, uragana i drugih prirodnih katastrofa, preneo je Glas Amerike.

Predlog ovog zakona, napisan na 4.155 stranica, uključuje 772,5 milijardi dolara za diskrecione programe američke administracije koji se ne odnose na odbranu i 858 milijardi dolara za nacionalnu odbranu.

Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon će trajati do kraja američke fiskalne godine narednog septembra.

Zakonodavci sa predlogom paketa potrošnje za 2023. godinu kasne gotovo tri meseca. Trebao je da bude završen do 1. oktobra, kada je počela vladina fiskalna godina.

Ukoliko predlog zakona ne bude usvojen do petka u ponoć, moglo bi doći do delimičnog zatvaranja rada američke vlade, pošto tada ističe jednonedelji zakon o privremenoj potrošnji, usvojen prošle sedmice.

Zakon o privremenoj potrošnji dogovoren je upravo kako bi članovi Kongresa imali više vremena da rade na sveobuhvatnom zakonu o potrošnji.

Alternativna mogućnost, kojim bi se izbegla obustava rada vladinih agencija i institucija tokom božićnih i novogodišnjih praznika je usvajanje još jednog kratkoročnog rešenja.

Američki zakonodavci su u proteklim sedmicama radili na tome da u veliki paket uključe što više prioriteta, imajući u vidu da je verovatno reč o poslednjem velikom zakonu aktuelnog saziva Kongresa SAD, a već u januaru počinje mandat članovima Kongresa izabranim na novembarskim izborima.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva