:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Novembar 08, 2019   13:14

0

539

U Kosovskoj Mitrovici obeležena gradska i hramovna slava

Povodom obeležavanja gradske slave – Mitrovdana, Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Dimitrija služio je episkop raško – prizrenski vladika Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije i crkvenog hora “Branislav Nušić”. Obeležavanju gradske slave prisustvuje i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i Milorad Arlov, predsednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na KiM.

Obraćajući se okupljenom vernicima vladika Teodosije je rekao da čovek ne može učiniti više od služenja Svete liturgije i da se u smirenju trebamo predati volji Božijoj.

“Ništa nema veće što mi možemo kao ljudi prineti Gospodu nego da služimo Svetu liturgiju i da se u smirenju predamo volji Božijoj jer Gospod čini ono što mi nismo u mogućnosti, da nas Gospod zaštiti, da nas Gospod brani da nas Gospod zadrži na putu našem” rekao je vladika.

“Sveti mučenik Dimitrije se danas slavi u celom vaseljenju a najviše u njegovom gradu – Solunu, gde je bio vojvoda i gde je stradao za pravdu Božiju, istinu i život večni. Nije hteo da se odrekne živoga Boga i sve je žrtvovao, sve svoje što je imao kako bi sačuvao biser” dodao je on.

Sveti mučenik Dimitrije je poput Svetog Stefana i Svetog Georgija je iz ljubavi prema Hristu dao svoj život.

Vladika Teodosije je istakao da je najveća zapovest – zapovest o ljubavi, jer nas Gospod uči kako da iznad svega volimo i praštamo.

“Najveća zapovest je zapovest o ljubavi zato što je naš Gospod izvor ljubavi i on nas uči da iznad svega volimo Boga i ljubimo jedni druge. Čak i one koje nas mrze. Ako se tako ponašamo u životu onda će Gospod biti ispred nas i onda će nas voditi kroz ovaj život”.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je rekao da današnji dan šalje poruku da više pazimo na sebe, svoj obraz, veru i ono što su nam preci ostavili.

“Današnji dan nam šalje poruku, braćo i sestre, da u našem vremenu u kojem živimo više pazimo na svoju veru, svoj obraz, na ono što su nam naši preci ostavili. Možemo svoj život izgubiti ali dušu ne smemo, jer ovaj život je privremen i smrt nije kraj već samo prelaz iz ovog života u večni. Ako služimo grehu onda smo mrtvi i za ovaj i za budući život” rekao je vladika.

Dodaje da današnji praznik poručuje da se uzdamo i verujemo u Boga.

“Današnji praznik nam poručuje da se uzdamo u Boga i verujemo u njega i da se ne uzdamo u čoveka jer je proklet čovek koji se uzda u čoveka, jer taj čovek ni sebi ne može pomoći a kako bi drugom. Da imamo ljubav među sobom, da ispunimo zapovesti Božije i onda da pustimo da Gospod čini ono što je nama na spasenje a što je na korist nama i našim bližnjima”.

Od 10 i 30 krenule su litije kroz grad, nakon kojih je usledilo rezanje slavskog kolača na glavnom gradskom trgu.

Već nekoliko godina, istovremeno se najmlađim Mitrovčanima deli pogača u koju je umešen zlatnik – dar Odbora za pomoć Srbima na KiM iz Banjaluke.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov je preneo pozdrave iz Republike Srpske i poručio da ostanemo jaki i snažni te da će Republika Srpska uvek biti uz svoj narod na KiM.

“Odbor je već petu godinu za redom obezbedio zlatnik sa likom Svetog Dimitrija i to ćemo nastaviti da radimo i sledeće godine. Neka vas Bog čuva i znajte da je Republika Srpska sa vama. Hvala vam što postojite i što čuvate naše Kosovo i Metohiju“ rekao je Arlov.

Arlov je sedmogodišnjem Vuku Pavloviću, koji je ovogodišnji dobitnik zlatnika, uručio i šal sa natpisom Republike Srpske.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je građanima, vernicima i prusitnima čestitao gradsku slavu i poručio da je Kosovska Mitrovica jedan od temelja na kojima počiva srpski narod.

“Želim da prenesem ljubav i solidarnost celog srpskog naroda, toplu i bratsku podršku Srba ma gde god živeli, koji znaju da je Kosovska Mitrovica jedan od temelja na kojima počiva ne samo srpski narod na KiM nego i odbrana srpskih entiteta, srpske misije i srpskog duha gde god naš narod živeo. Želim vam da slavite u miru i dočekate mnogo slobodnije i bolje dane, da svi zajedno slavimo pobede i uspehe” rekao je Đurić.

On je podsetio na 349 realizovanih projekata na KiM Vlade Republike Srbije.

“Došao sam da čestitam Mitrovčanima gradsku slavu a kasnije i da otvorimo novu trpezariju pri hramu Svetog Dimitrija i da razgovarajući sa ljudima iz ovog kraja vidimo kako možemo da ubrzamo pomoć. Podsetio bih da u okviru ove godine u sklopu plana predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije realizovano 349 različitih projekata podrške našem narodu i veoma je važno da u razgovoru sa našim sugrađanima shvatimo šta je potrebno da se uradi i da vidimo kako radovi napreduju” rekao je on.

“U pitanju su škole, Domovi zdravlja, privredni objekti i drugi i mislim da je to najbolji način da konkretnim radom na terenu doprinesemo ostanku i opstanku srpskog naroda na KiM” dodao je Đurić.

Govoreći o taksama uvedenim na robu iz centralne Srbije, Đurić je rekao da se nada da će one uskoro biti ukinute.

“Pre dva dana je bila neslavna godišnjica od kako su takse uvedene. Mislim da nema dalje potrebe da obrazlažem koliko su one štete nanele svim stanovnicima KIM, a Srbima najviše jer su oni bili najviše upućeni na ekonomsku razmenu sa centralnom Srbijom i u tom smislu nema šta drugo da kažem sem da je to za mene neverovatno da to ostaje na snazi godinu dana. Nadam se da će uskoro da bude ukinuto a bez obzira na sve poteškoće naš je zadatak da pomažemo svim ljudima ovde i da oni ne ostanu bez vode, brašna, hleba i opstalih potrepština i mislim da smo u toj meri uspeli”, kazao je Đurić.

Nakon rezanja slavskog kolača u centru Kosovske Mitrovice, episkop raško-prizrenski je osveštao novoizgrađenu crkvenu trpezariju u porti hrama Svetog Dimitrija u kojima je po prvi put posle 16 godina održan slavski ručak.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMĐurićMitrovdangradska slavaKosovska Mitrovica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva