:

:

TV Most

clock

Jun 28, 2020   15:51

0

146

U Kruševcu obeležena 631. godišnjica bitke na Kosovu

U Kruševcu je danas, na Vidovdan, obeležena 631. godišnjica od boja na Kosovu, a državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti, kod Spomenika kosovskim junacima, predvodio je izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

"Vidovdan je veliki praznik, simbol srpskog naroda i srpstva, simbol otpora prema tuđinu, ali i simbol hrabrosti i viteštva. Naša dužnost i obaveza je da čuvamo uspomenu na te dane. Danas želim da pošaljemo poruku celom svetu da je Srbija svuda gde je njen narod i da o svim Srbima brine gde god da se oni nalaze", rekao je Ðorđević.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Kruševcom.

Prilikom posete Kruševcu, ministar Ðorđević, zajedno sa direktorom Bezbednosno-informativne agencije Bratislavom Gašićem, položio je kamen temeljac za novi Hram, koji se posvećuje Sv. Velikomučeniku Knezu Lazaru u okviru Kasarne.

Vidovdan je državni praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku, a na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim prazinicima u Republici Srbiji.

Boj na Kosovu, koji se odigrao 28. (15.) juna 1389. godine na Gazimestanu u kolektivnom sećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva.

Taj događaj bio je prekretnica u nacionalnoj istoriji posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjić, a Spomenik kosovskim junacima, predstavlja simbol Kruševca.

Spomenik je delo srpskog vajara Ðorđa Jovanovića. Otkriven je 28. juna 1904. godine, u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađođevića. Na vrhu spomenika nalaze se Boško Jugović i vila.

Na istočnoj i zapadnoj strani, u dva reljefa, prikazani su epsko pričešće srpske vojske pred Kosovsku bitku i pogibija sultana Murata. Na severnoj strani spomenika je grb države Nemanjića i 1389, godina odigravanja bitke na Kosovu. Na zapadnoj - grb cara Dušana i godina otkrivanja spomenika 1904.

Na istočnoj - grb kneza Lazara i posveta "Srpstvo kosovskim junacima" sa lovorovim vencem i palmovom grančicom u podnožju, dok je na južnoj strani grb Kraljevine Srbije iz 1888. i godina proglašenja Srbije kraljevinom 1882.

Motivi na ogradi od livenog gvožđa oko spomenika predstavljaju stilizovane kosovske božure.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva