:

:

TV Most

clock

Januar 24, 2023   16:23

0

204

U Leposaviću počela sanacija štete od poplava

U opštini Leposavić počela je sanacija štete od polava i u toku su radovi na uređenju korita Vučanske reke, kao i na Jošaničkoj reci, a radi se i na uređenju puta od Leposavića ka selu Gnježdane.

Iz Opštine je pokrenuta inicijativa da se krene sa rekonstrukcijom i uređenjem infrastrukture na svim mestima gde je to moguće i gde se voda povukla.

Direktor Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i puteve Aleksandar Miletić naveo je da je za radove angažovana sva mehanizacija javnih i privatnih komunalnih preduzeća u saradnji sa Kosmet put Inžinjeringom.

"Od kada je proglašeno vanredno stanje na teritoriji opštine Leposavić, mi smo angažovali svu raspoloživu mehanizaciju na saniranju štete gde uslovi dozvoljavaju, a koje je učinila poplava. U prvom redu nam je da zaštitimo živote i imovinu kao i mnogobrojnu infrastrukturu. Mislimo pre svega na mostove i puteve. Opština Leposavić formirala je tri komisije za sve tri mesne zajednice koje su počele sa radom i koje popisuju štetu po nalogu i po prijavi građana koji su prijavili štetu koja im je pričinjena od poplava", rekao je Miletić. 

Meštanin Jovan Miladinović, čiji su domaćinstvo i ribnjak proteklih dana bili pod vodom istakao je da se ovakva katastrofa se ne pamti.

"Ovoliki priliv vode ne pamti se, mada reka je oduvek bila problematična. Sada je zahvaljujući lokalnoj samoupravi i svim ljudima dobre volje krenulo saniranje i pronalazak trajnog rešenja. Ekipe su angažovane od vatrogasaca do predsednika opštine i ovde je danas teška mehanizacija i bageri. Radi se na sanaciji, videćemo šta može da se uradi. Nisam samo ja pogođen, pored moje dve kuće, dve radionice, poplavljen je i ribnjak, kuća poviše puta je isto ugrožena, da ne pričamo o površini koja je pod vodom. To se sve vidi, ovo su za dva meseca dve velike poplave, od Aranđelovdana do Svetog Jovana", rekao je on za Kosovo onlajn.

Inženjer građevine "Kosmet put Inžinjering" Lazar Popović kazao je da se radi sanacija puta druge B kategorije Leposavić-selo Gnježdane, gde je reka oštetila most ka selu Jošanica. 

"Trenutno se nalazimo na mostu, na reci Jošanica koji je oštećen prethodnih dana usled nabujale reke, čiji je vodostaj porastao usled velikih padavina. Oštećena je pristupna desna kolovoza traka sa strane sela Jošanica i Popovce i trenutno se izvode radovi na sanaciji i izradi obaloutvrde i sanaciji puta i nadamo se da ćemo danas, najkasnije sutra, završiti sa svim radovima", dodao je Popović. 

U narednim danima biće poznata i konačna procena štete u ovoj opštini.

Izvor: Kosovo online; Foto; Kosovo online

KiMLeposavićpoplavesanacija štete

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva