:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2022   9:45

0

168

U manastiru Draganac od sutra radionica kaligrafije

U organizaciji Galerije umetnosti Priština, Doma kulture Gračanica i Škole kaligrafije „Dijak“, u manastiru Draganac od 29. septembra do 3. oktobra biće održana radionica kaligrafije. Radionicu će voditi Dušan Mišić, likovni umetnik i dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja iz oblasti kaligrafije.

U autentičnom ambijentu manastira Draganac polaznici Škole savladaće osnove lepog pisanja i tradicije rukopisnih knjiga koje su nastajale u manastirskim prepisivačkim školama.

Odabrani učenici srednjih škola sa područja Kosovskog Pomoravlja boraviće u Manastiru koji je u proteklom periodu postao duhovno središte za 40 000 Srba koji žive u ovoj oblasti.

Radovi nastali na radionici biće izloženi u porti manastira Draganac, a najuspešniji će ostati trajno na zidovima u manastirskom kompleksu.  

„U nastavku jesenje izlagačke sezone krećemo sa radionicom kaligrafije i izložbe u Dragancu, u okviru programa podrške ugroženom kulturnom blagu Kosova i Metohije, čekaju nas važne izložbe mladih umetnika sa Kosova i Metohije i  Udruženja 'Lada'“, rekao je Nebojša Jevtić, direktor Galerije umetnosti Priština sa sedištem u Gračanici.

Radionicu podržavaju Eparhija raško-prizrenska, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Manastir Draganac i iguman manastira vladika novobrdski Ilarion.

Izvor: TV Most, Dom kulture Gračanica

KiMmanastir DraganacGnjilaneškola kaligrafije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva